Nieuws

-als schilderen met verf niet lukt, dan maar met woorden-

In de zomer van 2011 organiseerde de schilder Rob Møhlmann de gedenkwaardige tentoonstelling Mijn Muze, opgedragen aan zijn muze Laura Møhlmann – de Grijs (1949-2010). Hij had daarbij 75 collega-kunstenaars uitgenodigd om ook hún muze aan het publiek te tonen. Bij deze expositie bleek hij eveneens enige tientallen poëtische invallen over leven en dood te hebben gebundeld. Het werd uitgebracht onder de titel: Logboek van de Leegte. Een ieder die zich met dit alles begaan had geweten, ontving een exemplaar. De 600 boekjes waren verrassend snel ‘uitvergeven’. Uit de reacties daarop bleek dat deze ‘notities’ het particuliere zozeer overstegen dat zij ook menig ander tot steun of troost bleken te zijn en ook wisten zij velen, zo hier en daar, tot zelfs een glimlach te verleiden.

Gebroken blauwOok nadien bleef de schilder ingevingen noteren. En al werden de tussenpozen nu nog groter, de invallen zelf niet minder hartstochtelijk. Dan hartverscheurend, dan hartverwarmend; als rouwflarden, die je dan in je gezicht slaan, dan weer over je wangen strelen, maar telkens aan de essentie van het leven raken. Ondertussen echter, heeft hij na ruim 2 jaar zijn penseel weer voorzichtig opgepakt. Eén van de eerste schilderijen die hij maakte werd Gebroken Blauw (op het omslag), een ode aan zijn muze, dat dan weer wel. Het werd daarmee tijd om deze periode af te sluiten met een aangevulde bundel onder de gelijknamige titel. Hierin zijn nu álle verwoordingen van verdriet, verontwaardiging en verbazing verzameld. Honderd in totaal; rauw over rouw.

Deze fraai verzorgde uitgave* (met harde kaft en 120 pagina’s) is vanaf begin november in het museum verkrijgbaar. U kunt hem echter ook bestellen, voor uzelf, of voor wie u hier een genoegen mee zou willen doen.
De prijs is bescheiden: € 9,95 (+ € 3,- verzendkosten. Na overmaking op rekeningnummer 367455382 t.n.v. Museum Møhlmann te Appingedam wordt het boekje u z.s.m. toegestuurd. Vergeet daarbij niet het adres te vermelden.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest