Nieuws

Geen angst, het gaat alleen om wat schilderijen. En dan nog maar voor een weekje. Wel een bijzonder weekje: de 41e Greetsieler Woche (van 7 tot 14 augustus 2011). Een maand of wat geleden ontving Museum Møhlmann een stevige Duitse delegatie. Men was ‘begeistert’ over het museum en zijn inhoud. Maar dat niet alleen; onder de gasten bevonden zich ook enkele vertegenwoordigers van de Greetsieler Woche, die mij uitnodigden om mee te doen aan deze kunstweek in het Duitse plaatsje Greetsiel aan de andere kant van de Eems. Nu exposeer ik eigenlijk haast nooit meer ‘buiten de deur’, maar vanwege het oprechte enthousiasme en omdat ik het Duitse achterland toch ook graag op ons museum attent wil maken, ging ik op de eervolle uitnodiging in. Dat had meerdere gevolgen.

8 augustus 2011Omdat mijn Duits ook niet al te geweldig is, had men mij – voor ik het wist – ook voor het ‘juryschap gestrikt’, want bij de Greetsieler Wocheworden er ook kunstprijzen uitgereikt. Het gaat hier om de zogenaamde Imke Folkerts Preis en daarbij valt € 8000,- te verdelen. Dat is toch niet kinderachtig en een mooie opsteker in deze kunstschrale tijden.

Dat alles kwam ook weer het Osfriesland Magazin ter ore en deze stuurde Dr. Lübbert Haneborger naar Appingedam voor een interview. Daarbij was de Honorair Consul de heer Riepma aanwezig, Johann Aeils van de Greetsieler Woche en Peter van Campenhout, de nieuwe stadsmanager van Appingedam, als ook Jan Hijlkema uit Delfzijl, die mij bij dit alles veel terzijde heeft gestaan. Het werd een prettig vraaggesprek dat over 3 pagina’s in het augustusnummer van het magazine werd gepubliceerd.

De jurering vond afgelopen maandag, 1 augustus plaats. De vijfkoppige jury moest zich door en langs 265 werken worstelen met een enorme diversiteit. Daaruit werden 5 werken voor een kunstprijs (2 x 2000,- en 3 x 1000,-) geselecteerd en 25 voor de tentoonstelling. Daarnaast tonen 16 uitgenodigde kunstenaars meerdere werken van zichzelf. Ik kreeg een lokaal ter beschikking en toon daar 20 schilderijen. Te zien van 7 tot 14 augustus in de Ubbo-Emmius-Grundschule, Schulweg 5 in Greetsiel, elke dag van 14 tot 19 uur. Entree is 3 euro, inclusief de catalogus.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest