Nieuws

Dankzij een gul gebaar van beeldhouwer Jaap Hartman (1950) is Museum Møhlmann een fraai beeld rijker voor de ‘klein-maar-fijn-beeldentuin’ rond het museumgebouw. In 2008, bij de start van het museum in Appingedam, was deze tuin vooral ‘beeldige’ (er stond welgeteld één beeld), maar nu begint het, met zes grote beelden, toch echt ergens op te lijken. Het laatste beeld De Grote Kardinaal, is vanaf nu in de tuin te bewonderen.

De Grote Kardinaal van Jaap Hartman in de beeldentuin

Jaap Hartman (1950) volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam én aan de Rijksacademie van Amsterdam. Hij maakt figuratieve weergaven in brons, en niet zelden zijn dat vrolijke beelden met een kleine knipoog.

Johannes in de Wind – Jaap Hartman

Maar daarnaast zijn er ook meer serieus bedoelde beelden. De Grote Kardinaal is er één van. Of neem Johannes in de wind, dat Museum Møhlmann in 2014 van de beeldhouwer aankocht. Dat beeldje is weliswaar een aanzienlijk stuk kleiner (de knielende figuur is slechts 9 centimeter hoog), maar het oogt zonder meer monumentaal.

In zeker opzicht zijn deze twee heiligen in de collectie elkaars tegenpool. Waar De Grote Kardinaal respect afdwingt door zijn ingetogen waardigheid, daar is het juist de dynamiek in het beeldje van de Kleine Johannes die onze aandacht wekt.

De Grote Kardinaal – Jaap Hartman

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest