Nieuws

Ergens begin mei kwamen Anneke Kompier (redactie) en Paul Kramer (regie) langs om voor het programma Museumgasten van de AVRO de locatie én de inhoud van Museum Møhlmann eens nader te bekijken. Achteraf hoorden we dat ze bij binnenkomst al besloten hadden: dit gaan we doen. Vandaag, 23 juni, was het zover. Om kwart voor tien reed de ene na de andere auto het nieuwe parkeerterrein op. Het was opnamedag.

Als gasten waren aanwezig: Sjoerd Pleijsier, die in verband met het stoppen van het programma Toen was geluk heel gewoon de laatste tijd vaak op het scherm te zien is geweest, en Mirella van Markus, onlangs nog gestopt als presentatrice van het programma Goedemorgen Nederland. Dit tweetal zou in het museum vrijelijk worden losgelaten en hun gedachten zouden door twee cameramannen (Pim Hiddes en Matthijs Notten) en door een geluidsman (Caspar Heer) in beeld en geluid worden vastgelegd. Aanvankelijk hield ik een beetje mijn hart vast. Er werden namelijk wat voorgesprekjes opgenomen in de tuin van het Museum. Sjoerd vertelde daar aan de interviewer een voorkeur voor het moderne te hebben en noemde een naam als Jef Koons. Als dat maar goed gaat, dacht ik, toen ik werd weggeroepen om ook voor de wonderdoos van de makeup (Tine van Oorschot) plaats te nemen. “Ah”, zei ze resoluut, “een makkie: Baard & Bril, dus alleen neus en voorhoofd”. Iedereen had minstens een kwartier voor haar toverdoos gezeten, maar ik kon na anderhalve minuut weer gaan.

Nu werd de entree gefilmd van Sjoerd en Mirella, die nog niet in het museum zelf waren geweest. Doel was hun authentieke reactie vast te leggen, want de beide programmamakers hadden tijden hun bezoek al geconstateerd dat je aan de buitenkant niet kon zien wat de binnenkant aan verrassing herbergde. Een reactie die we regelmatig bij onze bezoekers waarnemen en beluisteren in de uitroep: “maar dat zie je er aan de buitenkant niet aan af!”.

Daarna ging het tweetal al snel naar het Cantoproject, de serie van 124 conservenblikjes, in de voormalige koestal. Op enig moment werd ik daarbij geroepen voor wat tekst en uitleg en werd ‘een bruggetje’ gemaakt naar het atelier, dat zich weliswaar afgescheiden, maar ook in het museum bevindt. Ook daar volgden enige gedachtewisselingen over het maken van stillevens en werd naar hartenlust ingezoomd op glaswerk en prullaria.

Vervolgens gingen Sjoerd en Mirella naar boven, naar de vaste collectie. Daar troffen ze Laura, die welwillend als altijd, hun vragen beantwoordde. En tot slot was het de beurt aan kunstenaar Gezien van de Riet, wiens werk in de collectie zit, en die vanuit haar perspectief nog allerlei zaken zinnig wist te benoemen en te verklaren.

Wat de redactie van dit alles zal maken, moeten we afwachten. Er wordt natuurlijk veel meer opgenomen dan gebruikt wordt. Uiteindelijk zullen daar precies 17 minuten van overblijven. In televisieland is dat overigens best veel. Gelukkig was het team enthousiast en waren de gasten geïnteresseerd en stonden ze open voor hetgeen ze gingen zien.

Wanneer de uitzending de ether zal ingaan is nog niet precies bekend. Dit najaar, zoveel staat wel vast, mogelijk in oktober. We zien er met spanning naar uit en houden u op de hoogte.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest