Nieuws

Museum Møhlmann deed op een recente veiling een opmerkelijke vondst. Rob Møhlmann, schilder en museumeigenaar, ontdekte er een schilderij van Ben van Voorn (1927-2004) dat hem op de een of andere manier bijzonder bekend voorkwam. Het toonde namelijk wel erg veel overeenkomst met een schilderij van Ben Snijders (1943). Dat schilderij, Hoekje in atelier met bruine pot en flesjes, kochten Rob en Laura in 2004 van Ben Snijders, voor de museumcollectie. Het was in datzelfde jaar gemaakt en bijna nog ‘nat’. Ben vertelde erbij dat het in het atelier van Ben van Voorn gemaakt was. Met de vondst van een gelijkend werk van Ben van Voorn, ook uit 2004, blijkt dat beide schilders gebroederlijk naast elkaar hebben gezeten. Vreemd is dat niet, want de kunstenaars kenden elkaar al sinds de 60-er jaren en trokken altijd al veel met elkaar op.

Ben van Voorn

(links) Ben van Voorn, Fles met blauwe vlek 2004, olieverf op linnen, 50x60cm. (rechts) Ben Snijders, Hoekje in atelier met bruine pot en flesjes, 2004, acryl op papier op board, 46,5×51,5cm

Het moet begin 2004 zijn geweest toen Ben van Voorn, nog wat aangeslagen door de dood van een andere schildersvriend, Jan Schroot (1934-2003), schildersmaatje Ben Snijders uitnodigde om in zijn atelier wat te komen schilderen. Dat werd dus onderhavig stilleven. Door een merkwaardig toeval blijkt juist daarvan ook nog een foto te bestaan. Met Ben S. vooraan en Ben van V. meer bij het raam. Geheel links zien we de rechterhelft van het stilleven op een laag kastje waar beiden druk mee bezig zijn.

Ben van Voorn en Ben Snijders

Interessant is het om te zien hoe de ene Ben het onderwerp in zijn totaliteit neerzet, terwijl de ander er veel meer op inzoomt. Een ander detail dat opvalt, is het verschil in hoogte tussen beide bruine potten, evenals natuurlijk de hoek van waarneming. Opmerkelijk is de blauwe vlek op het bruine flesje. Uitsluitend afgaande op het werk van Ben Snijders werd verondersteld dat de merkwaardige spat wel op een artistieke vrijheid zou berusten. De vlek is echter ook in het werk van Ben van Voorn te zien. En dan blijkt de achterzijde van Ben van Voorns werk opeens heel verhelderend. Op een aangevreten etiketje staat de titel: Fles met blauwe vlek. Waaruit maar weer moge blijken hoe betrekkelijk kunstinterpretatie is.

Beide werken zijn vanaf dit weekend te zien in Museum Møhlmann te Appingedam. Werk van Ben van Voorn is te zien in Pictura, Groningen.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest