Nieuws

Museum Møhlmann is er in geslaagd om één van de grootste werken van de bekende Groningse schilder Henk Helmantel in beheer te krijgen. De museale instelling, die zich inspant voor ‘kunst die wat voorstelt’, kreeg de tip dat het schilderij al jaren bij Helmantel op zolder stond.

Het doek stelt het interieur van de N.H. kerk te Loppersum voor en meet 2,5 bij 2 meter. Het wandvullende werk hing vanaf 1972 bij de koper in huis, totdat deze verhuisde naar een flat. Toen bleek dat het schilderij daar met geen mogelijkheid naar binnen kon, werd het werkstuk noodgedwongen bij de maker zelf op zolder opgeslagen. Dit kwam de schilder Møhlmann ter ore en hij belde zowel zijn collega als de eigenaar. Al snel bleek dat beiden zich een stuk plezieriger zouden voelen met een even prominente als permanente expositieplek voor dit imposante werkstuk.

Henk Helmantel, Het koor van de N.H. kerk in Loppersum, 1971, 200 x 260 cm

Henk Helmantel, Het koor van de N.H. kerk in Loppersum, 1971, 200 x 260 cm

Helmantel schilderde het – in Nederland waarschijnlijk grootste – kerkinterieur in 3 maanden tijd en paste alleen de rode, bakstenen delen wat aan door ze van wit pleisterwerk te voorzien om zo de sacrale sfeer nog beter weer te kunnen geven.

Het doek hangt vanaf nu permanent op zaal.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest