Nieuws

U denkt natuurlijk dat de Routekaart Coronamaatregelen dat download A4-tje is, met daarop een viertal van licht-rose tot diep-paars oplopende risiconiveaus. Dat dacht ik ook, maar dat is helemaal niet zo. Welnee! Door stom toeval kreeg ik onlangs de echte routekaart voor Corona onder ogen (want een bevriend fotograaf had een pak papier gespot, onder de arm van een zoekende politicus; een verkenner die de weg kwijt was). De inhoud bleek even verblindend als verbijsterend. De wegwijzende kaart toonde in het midden een witte vlek. Echt! Het aloude ‘Terra Incognita’, maar… wel met een bekende naam. Mijn naam! Echter, zodra ik de kaart aan een ander liet zien, verdween mijn naam. En hop, dan verscheen diens naam in het midden van die witte vlek.

Direct om uw en mijn naam was door allerlei beleidsmensen ongelooflijk flink gegumd (men had kennelijk de populaire zware viltstift* ingeruild voor het veel luchter overkomende gummetje). Het hele wegennet was bijkans verdwenen. Alle wegen moge dan naar Rome leiden; uit deze Routekaart blijkt: van Rijkswege leidt geen enkele weg tot u, of mij. Of van u naar mij. Of van mij naar u. Nu snap ik opeens ook veel beter die matrixborden langs de snelweg met “blijf thuis”, terwijl je net onderweg was. Het is levensgevaarlijk daarbuiten! Voor je het weet ben je de weg kwijt! Die Routekaart blijkt mogelijk ook (via een handige overheidsapp?) in contact te staan met het navigatiesysteem van mijn auto, want als ik instap brult-ie al “keer om, alstublieft!” Het is helder: buiten is het code Deep-Purple voor optrekkende rookgordijnen.

Het heeft onze positie in de wereld wel onzeker gemaakt. Geen wonder dat we van elkaars positie hooguit kunnen zeggen dat die ‘elders’** is. En het begon allemaal met die basisregel: ‘afstand houden’; een beleidsmaatregel waarin de regering al veel langer voortvarend het voortouw had genomen. En de later verplichte mondsnoering speelt ook een rol. En natuurlijk het tot bloedens toe wassen van de handen in onschuld. Maar dat was altijd al een propere basisregel.

Vrolijk Pasen allemaal!

*toeslagenaffaire…

** Omtzichtaffaire

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest