Museumvrienden

Particulier initiatief

Museum Mohlmann, Lotta Blokker, Levity, brons, levensgroot - museumvriendenMuseum Møhlmann is een particulier initiatief van de kunstenaar Rob Møhlmann, door dik en dun gesteund door zijn vrouw en muze Laura Møhlmann-de Grijs (1949-2010). Na haar vroegtijdig overlijden is het museum verder gegaan als éénmansmuseum. Het museum weet zich daarin geholpen door circa 10-12 toegewijde vrijwilligers die tijdens openingstijden de balie bemannen en bevrouwen, en die helpen met hand en spandiensten bij wisselingen van tentoonstellingen.

Het museum ontvangt geen subsidie en kent geen sponsor. Het probeert zich geheel op eigen kracht te handhaven. Alles: geld, goederen en tijd, wordt doorgesluisd naar dit platform voor herkenbare kunst. Om deze kunst voor een voetlicht te brengen, om de collecties – als het maar enigszins kan – uit te breiden, en om het monumentale gebouw te onderhouden en te verbeteren. Natuurlijk valt dat niet altijd mee.

Subsidie

Waarom vraag je dan geen subsidie aan? Een veel gehoorde vraag. Om subsidie (heel misschien) te kunnen ontvangen, dient het museum in elk geval niet particulier te zijn, maar bijvoorbeeld een stichtingsvorm aan te nemen. Dat houdt onder andere een bestuur in van verschillende leden en daarbij ‘vervalt’ het bezit aan de stichting. Oprichter Rob Møhlmann kiest hier niet voor:

Dit museum is niet bedacht; het is gegroeid. Het is ook geen prestigespeeltje, maar ontstaan uit pure liefde voor dit soort kunst. Het heeft daarbij een volstrekt eigen signatuur en wil die zo lang mogelijk behouden, ook al zal het mogelijk ooit aan de gemeenschap worden overgedragen. Onafhankelijkheid heeft altijd hoog in het vaandel gestaan; zowel artistiek als economisch.”

Sponsoring

Sponsoring dan? Op zich is er niets tegen sponsoring, maar te vaak wordt daarbij de kunst onder het product van de sponsor weg geplakt. Echt sponsorship is peetschap, is onvoorwaardelijke steun. Dat ziet men al lange tijd niet meer en ook dan is de positie er een van afhankelijkheid en van mogelijk verlies aan authenticiteit. Rob Møhlmann:

“Ik heb echt tal van gebreken, maar hierin probeer ik – naar de kunst, de kunstenaars, en het publiek – zo zuiver mogelijk te zijn en te blijven”.

Vrienden

In de meeste gevallen zullen het particulieren zijn, kunstvrienden, die dit initiatief kleinschalig willen steunen. Veel culturele instellingen kunnen tegenwoordig zelfs niet meer zonder de steun van vrienden. Tegelijkertijd ziet men vaak een door deze instellingen gehanteerd normbedrag. Dat is dikwijls onderverdeeld in hiërarchische stappen: voor bijvoorbeeld € 40,- bent u lid, voor € 80,- buitengewoon lid, voor € 160,- lid van het jaar. Museum Møhlmann gelooft niet in zo’n classificatie. U steunt of u steunt niet, bovendien bent u geen lid, u bent museumvriend.

Vriendenjaarkaart

De oplossing waar Museum Møhlmann voor heeft gekozen is de invoering van de Vriendenjaarkaart. Die koopt u voor minimaal € 45,- (of meer; die keuze is geheel aan een ieder). Met die bijdrage steunt u het museum en ontvangt u als tegenprestatie de Vriendenjaarkaart. Deze kaart geeft een jaar lang gratis toegang tot het museum, voor u én voor uw metgezel. Bovendien hebben wij voor deze museumvrienden altijd een kopje koffie of thee klaarstaan. Ook wordt u uitgenodigd voor de besloten openingen (altijd op een zaterdagmiddag).
De kaart wordt overigens niet automatisch verlengd; u ontvang na een jaar telkens geheel vrijblijvend het verzoek ‘uw vriendschap te verlengen’.

U kunt uzelf, uw vrienden, kennissen, familie, maar ook uw personeel op een cultureel cadeau trakteren en een jaarkaart bestellen door overmaking van € 40,- op rekeningnummer NL31 RABO 0367455382 t.n.v. Museum Møhlmann te Appingedam. Per omgaande wordt dan een jaarkaart op naam naar het door u opgegeven adres verzonden.
Het is ook mogelijk de jaarkaart te bestellen via onze online winkel.

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest