Nieuws

… volgen zeug en biggen. Nu het publiek nog, zou je zeggen, want de tentoonstelling Varken in Vorm mag op zijn minst opmerkelijk en verrassend genoemd worden. Het blijkt zelfs dat sommige partners van stellen ‘die-mee-moeten’ en bij de balie al bedenkelijk melden niks met varkens te hebben, toch na een dik uur bijna knorrend het museum verlaten.

Yvonne Kroonenberg opent Møhlmann

Dat ligt vooral aan de diversiteit van de expositie; van 17e eeuws tot hedendaags, van ets tot schilderij, van brons tot kunststof object. Het varken spreekt tot de verbeelding en dat blijkt speciaal uit de bijdragen van de 38 hedendaagse kunstenaars die er ruimschoots in geslaagd blijken om het varken dichter bij de mens te halen, soms zelfs culminerend in verbazingwekkende portretten. Als het familie van je was zou je ‘t boven de schoorsteen hangen (in plaats van erin, zoals eeuwenlang gebeurd is). Zelfs de actualiteit hangt aan de muur met als de drie Varkentjes: Geert, Mark en Maxime van de bekende cartoonist Siegfried Woldhek. Het lachen zal Varkentje Geert inmiddels wel een beetje zijn vergaan, of doet hij dat nu stiekem in zijn vuistje, eh… gespleten hoefje?

Expositie Varken in Vorm

Ondertussen is de tentoonstelling hier en daar ook door de pers opgepakt. We zijn daar blij mee, want dikwijls is er door het ruime aanbod geen redactionele aandacht. Nu wel gelukkig. Zo filmde RTV-Noord een item voor haar nieuwsbericht wat ook nog te zien is op You-Tube. Daarna volgde een mooi stuk in de bijlage van het Financieele Dagblad, een boekbespreking in het Friesch Dagblad, een stukje in de Eemslander en de Eemsbode, een klein berichtje in enkele regionale dagbladen, en onlangs een mooie pagina in het dagblad Trouw.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest