Exposities

Archief
Kunstenaars:
Dina Belga
Technieken:
aquarel
Duur expositie:
10 mei t/m 16 juni 2002
Publicatie/Boek:

Schillen of Schilderen
Service

Schillen of Schilderen

Omdat Museum Møhlmann een groot deel van één van zijn drie vaste collecties tijdelijk heeft uitgeleend aan het Frisia Museum, is er een extra tentoonstelling ingelast, die zonder meer bijzonder genoemd mag worden: Schillen of Schilderen van de kunstenares Dina Belga. Agrarisch Nederland zal de akker de komende weekeinden de akker moeten laten, want zelden raakte de kunst zo dicht aan boer en tuinder. Deze tentoonstelling is te zien t/m 16 juni 2002.

Dina Belga (1956) ontving een gedegen opleiding aan de Minerva Academie in Groningen. Al snel begon zij zich toe te leggen op plant en dier, waarbij vooral de roos in al haar variëteit haar interesse had. Als geen ander wist zij in stralende aquarellen de vorm en kleurkracht van deze ‘bloem der bloemen’ vast te leggen, dit zinnebeeld van schoonheid, vergankelijkheid, maar vooral: liefde. Tot in 1991 de vondst van enkele uitgelopen Nicola aardappels in haar kelderkast haar kunstenaarshart pas echt in vuur en vlam zette. De spruitende pieper was weliswaar een plant, maar zag er uit als een diertje en dat sprak direct tot haar de verbeelding. En vanuit die donkere kast begon de aardappel een ongekende zegetocht door haar oeuvre waarin nog honderden soortgenoten het licht zouden gaan zien.

De specifieke biologische kenmerken van de stengelknol heeft Dina Belga daarbij nimmer uit het oog verloren. Elke licht- of donkerkiem klopt van kop tot staart en inmiddels zijn de verschillende rassen die ze feilloos heeft vastgelegd niet meer te tellen. Van Koopmans Blauwe tot Picasso – jazeker, die is er ook als aardappel. Vanzelfsprekend is haar talent in de aardappelwereld niet onopgemerkt gebleven. Zij is een graag geziene gast bij kwekers, veredelaars, voedingstechnologen, onderzoeker, zetmeelverwerkers, maar bijvoorbeeld ook op de Wereldaardappelbeurs in Emmeloord.

Na naam gemaakt te hebben met roos- en aardappelkunst dook onlangs de suikerbiet in haar werk op. Of dit een voorbode is van een nieuwe liefde valt nog te bezien. Bovendien is Dina Belga veel te veel kunstenares om als groentespecialist de geschiedenis in te gaan. Maar een beetje Eigenheimer is zij wel, waaraan zeker nog vele wonderlijk mooie werken zullen ontspruiten.

Een selectie van de getoonde werken van Dina Belga

 

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest