Exposities

Archief
Kunstenaars:
Martin Stam
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
10 mei t/m 16 juni 2002
Publicatie/Boek:

Martin Stam
Service

Martin Stam

Martin Stam (1939) genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Omstandigheden maakten dat hij zijn kunstenaarschap moest zien in te passen met zijn leraarschap. Aan die lastige spagaat is onlangs een einde gekomen. En als je dan nog steeds met verve de kwast dirigeert, heeft de kunstenaar gewonnen, maar de prijs die de wereld vroeg is niet gering.

Misschien is het juist daarom dat Martin Stam in zijn werk aan die alledaagse wereld trachtte te ontsnappen. Al schilderend vond hij luikjes, die vensters bleken op parallelwerelden. Werelden die er op het eerste gezicht vertrouwd uitzien, maar bij nadere beschouwing bevreemden. Daar regeert de milde melancholie van verloren jeugd, verloren onschuld, verloren dromen. Al blijft de schaduw van de werkelijkheid voelbaar.

De 30 werken op deze tentoonstelling omvatten de laatste 10 jaar, waarbij Vingertje-II (al jaren eerder ontstond een eerste versie) een sleutelwerk vormt. Daar ligt ze: vrouw, maar ook nog meisje. Ze rust en droomt zich dwars door de huidcellen van de werkelijkheid en steekt moeiteloos haar vinger pardoes in een andere wereld. Ook de engeltjes, gevleugelde jongetjes nog, die in het driekleurige drieluik Denkend aan Holland uit de hemel lijken te komen, landen niet werkelijk op aarde, maar net buiten beeld. En wie rood wit blauw onder elkaar zet, ontwaart een doorgaande slingerbeweging. Zij scheren geruisloos langs onze wereld en het is alleen een waakzaam oog, dat het wonder in een oogwenk signaleert.

Woorden onttoveren, maar in de penseelstreek stolt de magie. En eenmaal weer los van de schilderijen ontrolt zich voor een ieder de eindeloze film, die Martin Stam ons in soms een enkel beeld voorschotelt.

Groepsexpositie

Parallel aan deze expositie loopt een boeiende groepstentoonstelling met werk van Tobias Baanders, Dina Belga, Roland Beyer, Wilfried van den Boorn, Roger Braun, Gerry Dobbelaer, Janhendrik Dolsma, Hans Feyerabend, Magda Francot, Han van Hagen, Reinder Homan, Monica Jonkergouw, Gert Kemper, Pieter Knorr, Rob de Lange, Dick Oostra, Gezien van de Riet, Maria de Ruiter de Witt, Michiel Schrijver, Robin D’Arcy Shillcock, Jan Jaap Stigter, Herman Tulp, Ed Ubels, Rien van Uitert, Jaap Veen, Paul Wieggers

En beelden van Piets Althuis, Margreet Bech, Lionella Delcampo, Sofie Hupkens, Lammert Joustra, Romee Kanis, Wim van der Kant, Marinus Klap, Ed Schouten, Marjolein Vernooy (met schalen)

Een selectie van de getoonde werken van Martin Stam

Museum Møhlmann

Museum Møhlmann



Pin It on Pinterest