Exposities

Archief
Kunstenaars:
Aad Hofman & Robert Daalmeijer
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
22 maart t/m 5 mei 2002
Publicatie/Boek:

Aad Hofman & Robert Daalmeijer
Service

Aad Hofman & Robert Daalmeijer

Museum Møhlmann te Venhuizen maakt zich al jarenlang sterk voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Geen wonder, want het museum wordt gerund door de zeer realistisch werkende schilder Rob Møhlmann, samen met zijn vrouw Laura. Dat maakt het allemaal net een tikje anders. Zo exposeren hier geen kunstenaars maar vakbroeders en dat is precies waarin dit museum van alle andere verschilt. Doorgaans gaat het hierbij om gerenommeerde collega’s die zeker al zo n 20 jaar in het vak zitten, maar af en toe is er ook sprake van jonger talent.

Deze duo-tentoonstelling is daar een goed voorbeeld van, want Aad Hofman schildert al drie decennia, terwijl Robert Daalmeijer zijn eerste decennium nog moet vol maken. Ondanks dit verschil is er veel dat dit tweetal bindt. Allereerst is daar een stevige familierelatie. Vanuit deze band bracht oom Hofman zijn neef Daalmeijer al vroeg de kneepjes bij van het schildervak. Lesgeven is iets dat Aad Hofman overigens al langere tijd deed. Kort geleden gaf hij dit stokje echter door, want hij vond het de hoogste tijd geworden om zich nog meer te concentreren op het eigen werk. Robert Daalmeijer nam dat stokje over en doceert nu het fijnschilderen aan een groep enthousiaste cursisten. De hechte band resoneert in de keuze van onderwerpen van beide exposanten al zorgen de accenten die een ieder legt voor een wezenlijk ander geluid.

Aad Hofman begon ooit met afbraakpanden, maar al snel verschoof hij deze spectaculair ogende aftakeling naar een subtieler verval in gevoelige stillevens. Het op zich waardeloze materiaal bestaat doorgaans uit zaken als roestig blik, verdorde blaadjes en bloemen, schelpen of stukken hout. Als een hedendaagse monnik schildert hij liefdevol en in stemmige aardtinten zijn niet al te grote doeken tot de laatste bladnerf vol. En vol is bij Hofman niet afgeladen maar rijk gevuld; er ontstaan wonderlijke, fijnmazige landschappen waarin de liefhebber langs adembenemende details kan blijven dwalen.

Robert Daalmeijer deelt de passie voor het vergankelijke, maar is wat grimmiger. Zijn kleurcontrasten zijn sterker en ook de vlakken rond de gedetailleerd weergegeven onderwerpen zijn meestal groter en leger. Hierdoor ontstaan strak ogende schilderijen. Waar de oudere generatie het detail integreert, wordt het door de jongere geaccentueerd, maar wat bindt, is de onvoorwaardelijke liefde voor het detail.

Groepsexpositie

Parallel aan deze expositie loopt een groepstentoonstelling met werk van 35 realisten met elk ca. 3 werken.

Een selectie van de getoonde werken van Aad Hofman & Robert Daalmeijer

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest