Exposities

Archief
Kunstenaars:
Jan Mankes (en enkele tijdgenoten)
Technieken:
olieverf, aquarel, houtsnede, ets, tekening
Duur expositie:
5 april t/m 28 september
Publicatie/Boek:
In het spoor van Jan Mankes
In het spoor van Jan Mankes
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het wat andere, weliswaar kunsthistorische, maar ook wat persoonlijker, Mankesboek: ‘In het spoor van Jan Mankes’. Dat begint al met een persoonlijk voorwoord van kleindochter Anneleen Mankes. Het boek telt 120 pagina’s met heel veel illustraties. Uitgevoerd in full-color én met harde kaft. Daarin trekt uw ontdekkingsreiziger Rob Møhlmann zo’n 15 bijzondere sporen na, die o.a. de vondst van Mankes’ tot nu toe onbekende geboortehuis opleverde. Maar ook zijn zoon Beint komt aan bod, twee keer zelfs. En het huis in Eerbeek, waar zich later nog meer gebeurtenissen afspeelde en opnieuw een schilder geboren werd. Het boek sleurt je mee op een spannende, zeer rijk geïllustreerde ontdekkingsreis. Met natuurlijk de vier nieuw ontdekte werken, en echt: nog veel meer! Het boek kost €19,50 en verschijnt in een kleine oplage en niet in de boekhandel.

Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen:  bestellen kan via onze online winkel. Zodra het boek er is(verwachting: eind maart-beginapril), wordt het per ommegaande geleverd.

In het spoor van Jan Mankes

Video-impressie Mankes-expositie: zie onderaan pagina.

In het herdenkingsjaar van Jan Mankes toont Museum Møhlmann 4 totaal onbekende werken: 3 kleine aquarellen en mogelijk Mankes’ allerlaatste tekening van zijn 15 maanden oude zoon Beint.

100e sterfjaar 1920-2020
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Jan Mankes (1889-1920) op 30-jarige leeftijd aan de gevolgen van tbc overleed. Vele musea in het land zullen met schilderijen uitpakken en daar aantrekkelijke exposities van weten samen te stellen. Díe schilderijen heeft Museum Møhlmann niet, al zullen er zeker enkele als bruikleen te zien zijn.

Graf van Jan Mankes en Annie Mankes-Zernike te Eerbeek (foto R.M. in 2015)

Wel heeft het museum die vaak juist wat minder belichtte kant; de grafiek (waaronder ook kleurvarianten), enkele tekeningen, 22 originele handgeschreven brieven, en veel achtergronddocumentatie. Maar…

Ontdekkingsreis
…er is meer. Want natuurlijk heeft Jan met dat korte leven een stevig spoor getrokken, maar vele sporen zijn ook levendig verder de tijd ingedragen. Bijvoorbeeld dat van zijn vrouw; van zijn zoon, zijn kleinkinderen; zijn werk; zijn collega-generatiegenoten met hun werk, de boekuitgaven, tentoonstellingen, van alles. In deze expositie wordt een aantal van die sporen onder de loep genomen. Het is een ontdekkingsreis.

Belangwekkende ontdekkingen
Bij al dat spoorzoeken zijn ook enige belangwekkende ontdekkingen gedaan. Bijzonder, want ondertussen is echt wel alles ‘van en rond’ het korte leven van Jan Mankes’ in kaart gebracht. Nou ja…bijna alles, want Museum Møhlmann komt met een aantal prachtige primeurs.

Jan Mankes, 1912, Studie voor oude geit, tekening, 30x38cm, Museum Møhlmann

 

Zo toont het uit eigen bezit een nagenoeg onbekende tekening van overgetrokken anatomiestudies van de koe. En het laat de tekening van de Oergeit zien (die Mankes voor 4 werken gebruikte) en kan beide nu ook dateren: 1914, resp. 1912. En ook een kop van Douwe (1915) en een schets voor de marmot uit 1918.

Vier totaal onbekende werken!

Jan Mankes, 1913-14, Gezicht op De Knijpe, aquarel, 13,5×17,8cm, Museum Møhlmann.

Museum Møhlmann hield al twee jaar een paar bijzondere dingen ‘onder de pet’ om daarmee nu – op gepaste wijze – dit 100e gedenkjaar van Jan Mankes luister bij te zetten. Het heeft namelijk vier (!) totaal onbekende werken, waaronder drie kleine aquarellen en een mogelijk een allerlaatste tekening van Jan Mankes. Uit de late lente van 1919… een ontroerende portretschets van zijn zoontje Beint, toen een maand of 15 oud.

Jan Mankes, 1919, Beint in bed, tekening, 20,8×29,4cm (volledige blad), Museum Møhlmann.

Realia
En als toetje zijn er ook nog drie voorwerpen die feitelijk van Jan Mankes zijn geweest en die hij óók geschilderd heeft. Hij ontving ze van zijn vriend en mecenas A. Pauwels, tabakshandelaar in Den Haag. Het zijn een koro (wierookvat), een schelp, én het koperen kannetje (dat hij 3x schilderde).

Jan Mankes, 1915, Judaspenning in JapanseVaas, olieverf op doek, 34,5x36cm. MuseumMore.

Bronzen Koro of Wierookvat, uit de nalatenschap van Jan Mankes, MuseumMøhlmann.

Het is allemaal bijna te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt zo. Dus kom – als het weer kan en mag – gauw kijken, en geniet van deze bijzondere tentoonstelling

 

 

 

Museum Møhlmann ligt al aan de rand van Nederland, maar door de isolerende werking van de coronacrisis leek het, in denkbeeldige zin, bijna over de Waddendijk te worden gedrukt om in vergetelheid kopje onder te gaan. Daartegen is door museumdirecteur Rob Møhlmann met hulp van kunstenaars Huib Rademakers en Ed Ubels een dam opgeworpen.

“Mankes The Movie” is het niet helemaal geworden, maar er is wel een filmimpressie uitgerold van de expositie “In het spoor van Jan Mankes”:

 

Museum Møhlmann

Museum Møhlmann



Pin It on Pinterest