Exposities

Archief
Kunstenaars:
diverse
Technieken:
diverse
Duur expositie:
zondag 19 februari t/m zondag 9 april 2006
Publicatie/Boek:
De Collectie Compleet (bestelwijze: zie onder)
De Collectie Compleet
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt in beperkte oplage een fraaie, 192 pagina’s dikke catalogus met alle werken van alle kunstenaars. Er is een voorwoord van Dr. P. Sigmond, directeur collecties Rijksmuseum, en een inleiding van Rob Møhlmann. In kleur en met harde kaft.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

De Collectie Compleet

Een hedendaagse verzameling Hollands realisme

Er zijn talloze particuliere kunstverzamelingen die veel en veel groter zijn dan de particuliere verzameling van Museum Møhlmann. Veel groter dan welke wij, Laura en Rob Møhlmann, met veel kunst en vliegwerk bijeen trachten te brengen voor ons particuliere museum. Om maar te zwijgen over verzamelingen van de echt grote musea. Die jongens en meiden kun je het moeilijk kwalijk nemen als ze dijenkletsend naar ons armetierig hoopje ingelijst en besokkeld werk staan te kijken om vervolgens gierend te informeren naar onze rubricering- en classificatiesystemen, en of dat allemaal nog wel op een A-5je past?

Maar elke verzameling die uit minimaal twee objecten bestaat is nu eenmaal een verzameling. Hoe anderen daarover oordelen is niet van wezenlijk belang. De verzamelaar verzamelt tenslotte uitsluitend voor zichzelf. Dat doen wij ook, alleen is onze insteek toch net iets anders. Natuurlijk, we verzamelen kunstwerken die eigentijds zijn, realistisch van fijn tot grof, werken die ons aanspreken, maar we letten ook op wat de kunstenaar typeert. En daarnaast kijken we naar wat deze tijd typeert, waar iedereen mee bezig is, wat een ieders bijdrage is aan het zogenoemde hedendaagse, Hollandse realisme.

Het moge duidelijk zijn dat het collectiegebied onnoemlijk veel groter is dan onze portemonnee. Verreweg het meeste blijft dan ook onbereikbaar. Er is nu eenmaal geen erfenis, geen suikeroom, geen mecenas, geen subsidie of ander lucratief potje. Het moet allemaal gewoon met flink werken verdiend worden. Daar is volgens goed Calvinistisch gebruik niets mis mee, maar onze collectie kan derhalve niet meer zijn dan een poging. Een poging om museale ruimte te scheppen – hoe bescheiden deze dan ook moge zijn – voor een kunstvorm waarvan wij geloven dat zij belangwekkend is en misschien zelfs wel typerend voor iets in onze landsaard, want in deze tijden van toenemende globalisering blijkt het Hollands realisme toch keer op keer een eigen karakter te hebben en te houden.

Doel van menige verzameling tenslotte, is het verzamelen zelf, het streven naar compleetheid. Het doel van deze verzameling is er domweg van te genieten. Maar ook om anderen daarvan te laten genieten. En als dat gebeurt, is dat voor ons dubbel genieten.

Kijk, dat is nu de kunst.

De collecties

De Møhlmann Collectie omvat zo’n 175 werken van 80 verschillende kunstenaars. Van Rob Møhlmann zelf hangt ook de volledige Canto Collectie van 124 werken op zaal en de Collectie eigen werk.

Tevens

Parallel aan de Collectie Compleet loopt een verkooptentoonstelling van het meest recente werk van Rob Møhlmann. De schilder behoort tot de bekendste stillevenschilders van dit moment en wordt ook steeds meer in het buitenland opgemerkt. Behalve dat hij vaak tot verrassende voorstellingen komt, wordt zijn werk geroemd om de weergaloze stofuitdrukking. Een select aantal werken is te koop, waaronder tevens enkele uit een particuliere collectie.

Deelnemende kunstenaars

Eliot Allsop, Dina Belga, Roland Beyer, Lotta Blokker, Onno Boerwinkel, Wilfried van den Boorn, Roger Braun, Epco Cordèl, Hans Deuss, Janhendrik Dolsma, Charles Donker, Joost Doornik, Ralph Douglas, Peter Durieux, Siemen Dijkstra, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Magda Francot, Anita Franken, Flip Gaasendam, Kenne Grégoire, Han van Hagen, Rosalie Hammink, Ad Haring, Charles Henri, Chris Herenius, Aad Hofman, Reinder Homan, Herman van Hoogdalem, René Jansen, Monica Jonkergouw, Lammert Joustra, Romee Kanis, Jannes Kleiker, Frans Klerkx, Pieter Knorr, Diederik Kraaijpoel, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Melle, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Wout Muller, Dick Oostra, Pieter Pander, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Rein Pol, Jasper van Putten, Adolfo Ramón, Gezien van de Riet, Roelof de Roo, Maria de Ruiter de Witt, Jan van der Scheer, Michiel Schrijver, Robin d’Arcy Shillcock, Hendrik Slijper, Ben Snijders, Hilda Snoeijer, Ruud Spil, Martin Stam, Janine Starke, Jan Jaap Stigter, Bernardien Sternheim, Ellis Tertoolen, Herman Tulp, Ed Ubels, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Hennie van der Vegt, Con van Velsen, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Gerard van de Weerd, Maarten Welbergen, Marije van Wieringen, Hiske Wiersma, Theo Zwinderman

Een selectie van de getoonde werken

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest