Exposities

Archief
Kunstenaars:
Rob Møhlmann
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
15 februari t/m 17 maart 2002
Publicatie/Boek:

Solotentoonstelling Rob Møhlmann
Service

Solotentoonstelling Rob Møhlmann

Solotentoonstelling Rob Møhlmann ‘Ik volg slechts de streken van de Tijd’

Op de solotentoonstelling van Rob Møhlmann hangen zo’n vijfendertig werken. Een verdroogde kalebas, een oud stuk gebruiksglas, een verweerde dakhoed, een gebroken pot en nog meer trivia. Als al deze werken één gemeenzame deler hebben dan is het wel het verval. De echte kunstenaar is dan ook zeker niet dat armetierig stillevenschildertje te Venhuizen, maar veeleer De Tijd. Geen moment is diens penseel in rust en nimmer is deze Grootmeester tevreden, want hij schildert met bladders en blaren en schuurt en schraapt dat het een lust is. Hij schildert een schoonheid van het wreedste kaliber.

Oud huishoudelijk gebruik, 2001, olieverf, 60×60 cm – Rob Møhlmann

Zijn vlammend palet moet gevreesd worden, want ook het leven is voor hem niet veel meer dan een zucht van de dood. Geen hut zo ver, geen grot zo diep of hij weet zijn modellen te vinden. Zo ook in die schoorsteen. April kent soms nog een koude dag en dan gaat de kachel toch nog even aan. Maar dat even is al gauw te lang voor een moeder en drie pullen. Nooit zagen zij langer dan een enkele dag het verre ronde venster op hun hemel. Zij stegen op, maar zonder vleugels en de moeder verbood zich de vlucht.

Schoorsteenslachtoffer-Moeder, 2001, olieverf op paneel, 20,3×17,9 cm – Rob Møhlmann

Het was een ouder echtpaar dat dit drama aan de schilder overhandigde. In een plastic tasje van alledag, maar waarlijk: dit was een adembenemend stil leven. En de schilder gaf ze namen: Moeder, Hillary, Icarus en Benjamin. Vier, vijf, ja tot acht keer toe maakte hij portretjes van die pokdalige pracht. Oh zeker, hij besefte heel goed dat deze de deur bepaald niet zouden uitvliegen, maar het kon hem niet veel schelen, want voor alles is een tijd.

Groepsexpositie

Parallel aan deze expositie loopt een groepstentoonstelling met werk van 35 realisten met elk ca. 3 werken.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest