Exposities

Archief
Kunstenaars:
61 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
21 augustus t/m 9 oktober 2005
Publicatie/Boek:
Realisten 2005 (bestelwijze: zie onder)
8e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Realisten 2005 is te bestellen via onze online winkel.

8e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Wat ooit, in 1998, bij toeval begon, gaat thans – anno 2005 – zijn achtste editie meemaken: de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT). Aan de formule is in al die jaren niet iets wezenlijks veranderd, alleen het aantal deelnemers. Destijds werd begonnen met een overzicht van een dertigtal gerenommeerde kunstenaars, terwijl dat er de laatste jaren telkens zestig zijn. Dat is ook zo’n beetje het maximum dat het museum kan herbergen en dat nog binnen de begeleidende publicatie van 192 pagina’s past.

De Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling valt ook in het buitenland op. In 2002 vond de directeur van het Panorama Museum in Duitsland tijdens de 5e ORT hier veel van zijn Nederlandse deelnemers voor de tentoonstelling Mimesis over Europese “Meesters van het Stilleven”. Bij de 6e ORT in 2003 ontstond bij beide directies het plan voor een samenwerkingsproject van beide musea, die na een lange organisatieperiode resulteerde in “Naar het leven – Neuer Realismus in den Niederlanden”. Ná de 8e ORT, zal deze gemeenschappelijk gemaakte tentoonstelling (met een uitgebreide catalogus) dan ook in Museum Møhlmann te Venhuizen te zien zijn. Terugkijkend op acht jaren ORT is het in dat opzicht dan ook wonderlijk om te zien hoe een aanvankelijk wild gegraven poel langzamerhand is uitgegroeid tot een fraaie vijver met een springplank voor het hedendaagse Hollandse realisme en haar beoefenaars.

Ook dit jaar valt er op de 8e editie weer veel te genieten en is er weer die intrigerende brede keur aan stijlen en technieken; van grof tot fijn, van potlood tot brons en alles wat daar tussen zit. Maar liefst 60 bekende kunstenaars laten in zo’n 300 werken een proeve zien van vaardigheid en visie. Een dwarsdoorsnede van Hollands realisme nu.

Deelnemende kunstenaars

Dina Belga, Peter Boekholt, Onno Boerwinkel, Dinie Boogaart, Wilfried van den Boorn, Roger Braun, Epko Cordél, Robert Daalmeijer, Joost Doornik, Ralph Douglas, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hans Feyerabend, Magda Francot, Anita Franken, Flip Gaasendam, Rosalie Hammink, Chris Herenius, Michaël Hiep, Aad Hofman, Herman van Hoogdalem, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Gert Kemper, Pieter Knorr, Cis Koetse, Diederik Kraaijpoel, Michiel Kranendonk, Harry Meerveld, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Tamara Muller, Dick Oostra, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Rein Pol, Adolfo Ramon, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Carla Rodenberg, Roelof de Roo, Ruth van Royen, Maria de Ruiter de Witt, Jan van der Scheer, Michiel Schrijver, Robin D’Arcy Shillcock, Hilda Snoeijer, Ruud Spil, Ari Stolk, Ellis Tertoolen, Herman Tulp, Ed Ubels, Rien van Uitert, Van der Vegt, Ruud Verkerk, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Gerard van de Weerd, Paul Wieggers

Een selectie van de getoonde werken

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest