Exposities
ArchiefChris Herenius, Ed Ubels
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
24 april t/m 12 juni 2005
Publicatie/Boek:
DVD
Service
N.a.v. deze duo-expositie verschijnt een prachtige, in eigen beheer gemaakte DVD, goed voor maar liefst 122 minuten puur kijkplezier. Met heel veel werk van beide schilders, alsmede intieme atelier-opnamen waarin iets van de werkwijze van de schilders getoond wordt én een zeldzaam interview dat collega Rob Møhlmann met beide meesters had.
Niet meer verkrijgbaar.
Chris Herenius & Ed Ubels
Museum Møhlmann, opgezet door de schilder Rob Møhlmann en zijn vrouw Laura, ging in 1995 bescheiden van start. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is de particuliere instelling uitgegroeid tot een gewaardeerd platform voor Hollandse realistische en figuratieve kunst. Naast de groeiende vaste collectie toont het museum 4 keer per jaar werk van gerenommeerde kunstenaars. Deze keer gaat het om “twee verschillende maten”, de Groningse kunstenaars: Chris Herenius, ooit ook gewaardeerd verftechnicus op de Academie Minerva te Groningen, en Ed Ubels, ook ooit docent digitale technieken op dezelfde academie. Bij deze tentoonstelling verschijnt voor het eerst in onze museale geschiedenis een professionele DVD.
Als geen ander past Chris Herenius (1943) in de Hollandse traditie van aandacht voor detail en stofuitdrukking, maar hij paart dit aan een verfijning die bijna Oosters aandoet: een veer in een schaal, een verdroogd insect op een stuk kreukelig papier. Vaak speelt hij een subtiel spel met het organische en het mathematische: de natuurlijke perfectie van de veer in de perfecte ovaal van de schaal. Zijn zeer zorgvuldig uitgevoerde werk is dan ook teder én teer. Het is verstild en fluistert over tijdelijkheid en kwetsbaarheid. En hoewel er met deze kunstenaar donders luid te lachen valt, is hij in zijn atelier een monnik, die geheel opgaat in de voortdurende verluchting van het klein en kwetsbaar leven.
Wie meer over monniken wil weten, moet naar Ierland, waar Ed Ubels (1944) reeds jarenlang een graag gezien gast is, zeker in die pubs waar men nog een heuse bard tegen het lijf kan lopen. Ed is gefascineerd door het ruige landschap. Hij aquarelleert ter plaatse en maakt honderden digitale schetsen met zijn camera. Daarmee gaat hij thuis aan de slag. Niet letterlijk. Hij creëert een compleet nieuw eiland (waarvan binnenkort op zijn website zelfs een driedimensionale, digitale versie te bewonderen valt). Zijn werk is aards. Hij plant rotsen alsof het menhirs zijn, rolt vrijelijk zijn grastapijten uit, laat hemelen gloeien en golven te pletter slaan. Toch is ook zijn werk doorgaans klein van formaat en met uiterste precisie geschilderd.
Twee schilders, aards en hemels, maar alle twee nauwgezet in hun observaties. Beiden kozen, speciaal voor deze expositie, voor één werk met dezelfde netsuke (een Japans siersnijwerkje ter afsluiting van een koord) als onderwerp. Bij Chris rijst de knoop sierlijk op, als een pagode voor de twee neushoornkevers aan de voet. Ed plaatst hem eigenhandig als een enorm aangespoeld rotsblok in de vloedlijn van een magisch landschap.
Twee verschillende maten, die klein en groot hanteerbaar weten te maken.
Groepsexpositie
Parallel aan deze expositie loopt een gevarieerde groepsexpositie van 20 realisten. Er is nieuw werk van: Dina Belga, Roland Beyer, Wilfried van den Boorn, Margreet Bosker, Ralph Douglas, Frans Faber, Corry Kooi, Loek Limburg, Dick Oostra, Rein Pol, Maria de Ruiter de Witt, Mieke Schaper, Michiel Schrijver, Peter Smit, Louis Swagerman, Marjolein Vernooij, Maarten Welbergen, Paul Wieggers, Marije van Wieringen, Antoinette Willems