Exposities

Archief
Kunstenaars:
72 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
5 april t/m 5 juli 2015
Publicatie/Boek:
Spiegeling (bestelwijze: zie onder)
Spiegeling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Spiegeling, met een spiegelvlakje (!) op het omslag (144 pagina’s, full-color, zeer veel illustraties, harde kaft), met 12 luchtige, vaak kunsthistorische, hoofdstukjes over het verschijnsel (be)spiegeling door de eeuwen heen. Tevens is van elke kunstenaar een full-page werk opgenomen.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

Spiegeling

Hedendaagse Reflecties

De Noorderling is niet bang. Moedig trotseert hij wassend water; gammele dijken; wolven langs ’s Heren wegen; en het woest schudden van de aarde. Dan rammelen de ramen en stut hij de muren, dan sneuvelt het vaatwerk en lijmt hij de resten. Nee, de Noorderling krijgt men er niet snel onder al is hij met al die bevingen voor één ding als de dood, en dat is dat ook de spiegel breekt, want zeven jaren nog meer ongeluk is zelfs de Noorderling wat veel.
Die spiegel, of – wat algemener – de spiegeling, is de leidraad voor het thema van de voorjaarsexpositie in Museum Møhlmann te Appingedam, de stad die, binnen een maand, al 2 x werd getroffen door een beving van 2,3 op de schaal van Richter. Ook kunstenaar Møhlmann houdt zijn hart vast, want tussen de honderden kunstwerken heeft hij echte spiegels opgehangen. ‘Spiegeling’ kan daarmee voor het publiek een confronterende tentoonstelling worden; een expositie waarbij men behalve met veel moois, ook oog in oog kan komen te staan met zichzelf. Als we daar maar geen barstjes bij gaan oplopen…

Rob Møhlmann nodigde 72 kunstenaars uit heel Nederland uit om iets te maken op het thema ‘spiegeling’. Een veelzijdig begrip. Caleidoscopisch veelzijdig zelfs. Daar kwam de kunstenaar al snel achter toen hij een inleidend tekstje wilde maken voor de catalogus bij de tentoonstelling. Zo werd natuurlijk gekeken naar het ontstaan van de spiegel en is er tevens een glanzende greep gedaan in de kunsthistorie waarin vele eclatante voorbeelden van ‘spiegeling’ te vinden zijn. Maar ook bijvoorbeeld, wordt aan de hand van de spiegel uitgemaakt of Rembrandt nu links of rechtshandig is (en de uitkomst blijkt tegengesteld aan die van de Rembrandtkenners). En wie wist dat de spiegel van ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…’ ook echt bestaat? Natuurlijk is bekend dat de spiegel vaak in de literatuur voorkomt (bijvoorbeeld bij Reve), maar hij wordt slechts 3 x in de Bijbel genoemd. Møhlmann komt met een verklaring. Ook ontdekte hij dat veel kunstenaars niet zo correct met het spiegelbeeld omgaan en dat ze u bij de neus nemen vanwege een gewenst effect. En zo zijn er een stuk of tien onderhoudende hoofdstukjes ontstaan, maar dat hadden er makkelijk honderd kunnen zijn!

Maar hoe ligt ‘spiegeling’ dan vandaag de dag in de kunst? Maakt het inverse beeld nog iets los bij de hedendaagse kunstenaar? Weerkaatst het nog gedachten, invallen of visies? Jazeker! Zelfs beeldhouwers blijken met het thema aan de gang te kunnen. Boek (met een spiegeltje op het omslag!) en tentoonstelling pogen een handreiking zijn, een kleine gids, door het spiegelpaleis van kunst en leven, langs oppervlakten van schier peilloze diepten.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan Afman, Erik van de Beek, Maja van Berkesteijn, Peter Boekholt, Paul Boswijk, Klaas Weremeus Buning, Epko Cordèl, Robert Daalmeijer, Lionella Delcampo, Hans Dolieslager, Janhendrik Dolsma, Ralph Douglas, Marcel Duran,Clara van Epenhuysen, Jan Willem Eskes, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Magda Francot, Flip Gaasendam, Joggem de Graaf, Jaap Hartman, Chris Herenius, Annet Hiltermann, Christa Hoek, Martin Hogeweg, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Rita van der Kant-Klomp, Wim van der Kant, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Jan van Loon, Debora Makkus, Andrijana Martinovic, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Arthur Meijer, Erik van Ommen, Theo Onnes, Dick Oostra, Panthaleon, Rein Pol, Grietje Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Henk Renting, Ben Rikken, Roelof de Roo, Ruth van Royen, Robin d’Arcy Shillcock, Janine Starke, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, René Tweehuysen, Rien van Uitert, Van der Vegt, Ruud Verkerk, Harm Visser, Roos van der Vliet, Wilma van der Vliet, Aly van der Wal, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Dorry van de Winkel, Marije van Wieringen, Marijke ten Wolde, Theo Zwinderman

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest