Exposities

Archief
Kunstenaars:
Maarten Welbergen
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
17 oktober t/m 9 november 2003
Publicatie/Boek:

Maarten Welbergen
Service

Maarten Welbergen

Solotentoonstelling Maarten Welbergen

Maarten Welbergen, Rijp, olieverf op doek

Maarten Welbergen, Spremata, olieverf op doek

Als wij ons de wereld plat voorstellen, dan zien wij twee cirkels gevuld met land, zee en gebergten, al dan niet voorzien van aandoenlijk gestippelde landsgrenzen. Maar er zijn ook andere projecties mogelijk. Wat te denken van kegel, orthografisch of Mercatoriaans? Dat soort doet ons vertrouwde wereldbeeld al snel wankelen; dan verliezen we subiet de vaste grond onder de voeten. Toch zijn dergelijke afbeeldingen niet per definitie onjuist. Maarten Welbergen (1956) speelt daarmee in sommige stillevens of landschappen met gebouwen. Zijn aanblik komt ons in eerste instantie bekend voor, maar opgevat als bijvoorbeeld een schuine projectie, dwingt het ons al gauw om anders te leren kijken.

Kijken. Voor iedereen van wezenlijk belang, maar voor een schilder van levensbelang. Om goede portretten te maken, moet de schilder scherp kunnen waarnemen: dat wat hij ziet én dat wat tussen model en schilder behoort te knetteren. Maarten doet ook dat graag. En zonder een ultiem projectiehulpmiddel als het fototoestel. Vis-à-vis, zoals het hoort. Maarten Welbergen schildert nagenoeg alle genres. Het landschap ontbreekt daarbij niet. Bij voorkeur het Italiaanse. Zo levert elke reis vele souvenirs op, dat wil zeggen dat de studie ter plaatse gemaakt, later in het atelier met de herinnering wordt ingekleurd.

Vrij nieuw is daarentegen het fruitstilleven. Vaak veel groter weergegeven dan de werkelijkheid dicteert en ook nog eens zwevend. Op deze wijze probeert hij de vruchten nog tactieler, nog sensueler te maken. Soms zijn er ook fases van menselijk handelen weergegeven: de citroen, de doorgesneden citroen, de uitgeperste citroen. De alledaagse realiteit als onuitputtelijke bron van inspiratie. Want in die vaak als bekend veronderstelde werkelijkheid valt altijd wel wat nieuws te ontdekken. Gewoon een kwestie van het mes erin. En voorzichtig uitpersen.

Groepstentoonstelling realisten

Naast de vaste collecties en de solo (of duo) tentoonstelling, toont Museum Mhlmann een flinke groepstentoonstelling van zo’n 25 tot 30 realisten, welke telkens wat wisselt. De namen van de daadwerkelijk deelnemende kunstenaars worden bij iedere tentoonstelling geactualiseerd. De onderstaande lijst geeft dus zo goed mogelijk aan van welke kunstenaars u ook werkelijk werk mag verwachten.

De kunstenaars zijn met 1 tot 4 werken vertegenwoordigd. Deze werken zijn allemaal te koop en na betaling direct mee te nemen.

Parallel aan de solotentoonstelling van Maarten Welbergen organiseert Museum Mhlmann een gevarieerde groepstentoonstelling met schilderijen van:

Roland Beyer, Dina Belga, Janhendrik Dolsma, Ralph Douglas, Ger Eikendal, Frans Faber, Hans Feyerabend, Reinder Homan, Monica Jonkergouw, Cis Koetse, Michiel Kranendonk, Loek Limburg, Harry Meerveld, Rob Møhlmann, Drago Pečenica, Gezien van de Riet, Maria de Ruiter de Witt, Ronald Raaijmakers, Mieke Schaper, Robin D’ Arcy Shillcock, Max Stokvis, Ed Ubels, Jaap Veen, Ruud Verkerk, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Paul Wieggers, Marije van Wieringen

En beelden van: Ad Haring, Romee Kanis

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest