Exposities
ArchiefJanhendrik Dolsma
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
4 april t/m 4 mei 2003
Publicatie/Boek:
Service
Janhendrik Dolsma
Solotentoonstelling Janhendrik Dolsma en een bijzondere uitwisseling met Museum van Lien
Wadschilder per excellence
De al eens eerder gebruikte uitspraak “bijna geen groter ego dan dat van een kunstenaar” gaat zeker niet op voor Janhendrik Dolsma (1950). Hij geeft weliswaar toe “schilderijtjes” te maken, maar noemt dat “geen kunst”. De schilderijtjes van Dolsma – die overigens soms manshoog zijn – kennen bovendien slechts één model: het Wad. Dit klinkt dus allemaal erg eenvoudig en overzichtelijk.
Maar wie het Wad tot zijn model kiest, kiest voor een engel of een harpij, voor sfinx, hoer of prinses, want er bestaat geen wispelturiger model dan dat veranderlijke geheel van wind, water en wolken. Dolsma houdt ervan als geen ander. Een liefde die al in zijn allervroegste kinderjaren ontlook, want sinds hij het zich kan herinneren bracht hij de vakanties met zijn ouders op Vlieland door en niet zodra hij een potlood kon vasthouden of hij poogde zijn model in grote lijnen te vangen. Dolsma’s jeugdliefde werd zijn bruid en zijn trouw blijkt onvoorwaardelijk, want nog steeds, nu dus al een halve eeuw lang, is hij daar praktisch iedere zomer te vinden met verf, linnen en een flinke zuidwester die ook als tentje kan dienen. Van daaruit bezingt hij haar parelmoeren glans, haar schitterende sluiers, haar woedende buien of ijzige kalmte.
Het Wad, of in ruimere zin: de natuur, wordt vaak bekeken alsof wij daar zelf niet echt deel vanuit maken; als schoon, maar ook verraderlijk; als iets dat we niet willen vernietigen maar wel onderwerpen. Zoiets als het zomerse zoemen van de werkbij, waarvan we pas onvoorwaardelijk kunnen genieten, als we hem de angel hebben uitgetrokken. Dolsma daarentegen beleeft de natuur, ondergaat haar, wordt nat, wordt bruin, loopt rond met gebarsten lippen, rilt, en waait uit zijn hemd. Binnen en buiten gelijk. Zoals onder en boven op het spiegelend wad. Piekervaringen op het platte vlak.
Werk van Janhendrik Dolsma is opgenomen in de Møhlmann collectie.
Uitwisseling met Museum van Lien
De Canto Collectie van Museum Møhlmann, bestaande uit 124 schilderijen, behoort tot de vaste collectie van het museum, maar vanaf 4 maart is dit project te zien in Museum van Lien te Fijnaart. Van dit (eveneens particuliere) museum ontvangt Museum Møhlmann op zijn beurt de uitgebreide reeks figuratieve en realistische schilderijen met topwerken van Wout Muller, Rein Pol, Jan van der Kooi, Hester Schroor, Gerard van der Weerd en vele anderen. In Venhuizen te zien t/m 15 juni.
Groepstentoonstelling realisten
Naast de vaste collecties en de solo (of duo) tentoonstelling, toont Museum Møhlmann een flinke groepstentoonstelling van zo’n 25 tot 30 realisten, welke telkens wat wisselt. De namen van de daadwerkelijk deelnemende kunstenaars worden bij iedere tentoonstelling geactualiseerd. De onderstaande lijst geeft dus zo goed mogelijk aan van welke kunstenaars u ook werkelijk werk mag verwachten.
De kunstenaars zijn met 1 tot 4 werken vertegenwoordigd. Deze werken zijn allemaal te koop en na betaling direct mee te nemen.
Parallel aan de solotentoonstelling van Janhendrik Dolsma organiseert Museum Møhlmann een gevarieerde groepstentoonstelling met schilderijen van:
Dina Belga, Wilfried van den Boorn, Ralph Douglas, Magda Francot, Han van Hagen, Reinder Homan, Herman van Hoogdalem, Loek Limburg, Gert Kemper, Frans Klerkx, Pieter Knorr, Diederik Kraaijpoel, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Hans Parlevliet, Drago Pecenica,
Adolfo Ramon, Gezien van de Riet, Maria de Ruiter-de Witt, Mieke Schaper, Michiel Schrijver, Janine Starke, Jan Jaap Stigter, Ed Ubels, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Paul Wieggers, Hiske Wiersma, Maarten Welbergen
En beelden van: Piets Althuis, Anita Franken, Ad Haring, Romee Kanis