Exposities

Archief
Kunstenaars:
Hennie van der Vegt
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
11 oktober t/m 10 november 2002
Publicatie/Boek:

Hennie van der Vegt
Service

Hennie van der Vegt

Van 11 oktober t/m 10 november toont de rasschilder Van der Vegt in Museum Møhlmann te Venhuizen een imponerende reeks van olieverven. Daarin staan niet alleen zijn recente bloemschilderijen centraal, maar ook stillevens, een grote serie hondenportretjes, dieren, naakten en portretten.

Hennie van der Vegt, Oog, olieverf op paneel

Hennie van der Vegt, Rob van Tour, olieverf op paneel, 110x65cm

Hennie van der Vegt werd in 1953 in het Overijsselse dorpje Dalfsen vlak naast een boerderij geboren en groeide op tussen de dieren, de weiden en de schuren. Hij is zelf amper anderhalve kip hoog als hij al begint te tekenen. Op z’n 21e wordt hij dan ook zonder meer aangenomen op de Groningse Academie Minerva en krijgt onder meer les van Mathijs Röling en Ben van Voorn.

Nauwelijks een jaar na het verlaten van de academie brandt zijn atelier in Groningen tot de grond af. De buitenmens maakt dan een even merkwaardige als vruchtbare sprong naar Amsterdam en omstreken, naar een atelier/woning in de drukke Jordaan én naar een atelier/stal in het landelijke Ruigoord, vol dieren, weiden en schuren. Hij heeft er zijn paard en zijn verf en haalt in galop de verbrande tijd in. Er ontstaan vele series: bloemen, dieren, stillevens en naakten in alle huidskleuren. Alles in vliegende vaart geschilderd, op tien vierkante centimeter of tien vierkante meter, formaat is bijzaak en de verf krijgt nauwelijks de tijd om te drogen.

Als de eeuw wisselt laat hij zijn verwarrende voornaam vallen, want bij “bloemschilderijen van Hennie” doemt gemakkelijk een beeld van waterige huisvlijt op. Wat rest, is het strijdbare Van der Vegt. Een brutaal schilder. Soms gaat hij op z’n bek, maar veel vaker deelt hij rake kleurklappen uit. In Ruigoord voelt hij zich thuis; vrijplaats voor strijdbare types, al blijft hij half deelnemer, half toeschouwer.

Onlangs is hij er begonnen aan zijn nu al vermaarde Ruigoord-variaties. Eén voor één doemen ze op: lieden van volstrekt diverse pluimage die op het erf van Ruigoord rondscharrelen. Van der Vegt zet ze neer voor zijn veldezel en legt ze zonder veel omhaal van verf vast in de ruimte van hun vrijheid.

Hennie van der Vegt, Vier Ruigoortvariaties, olieverf op paneel, 4x 110x65cm

Al wat nodig is, is een waakzaam oog en een hand die de teugels vrijelijk viert, maar op tijd weet aan te trekken.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest