Exposities

Archief
Kunstenaars:
164 realisten en figuratieven
Technieken:
diversen
Duur expositie:
2 juli t/m 24 september 2023
Publicatie/Boek:
Het Groot Atelierboek
Dubbelexpositie: I-Adriaen van Ostade: Zijn Atelier-Zijn Werk, II-164 Hedendaagse Kunstenaars: Mijn Atelier-Mijn Werk
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt Het groot Atelierboek.

Het boek (360 pag.) verschijnt in een kleine oplage van ca. 500 waarvan er 164 direct naar de kunstenaars gaan. Het vuistdikke boek verschijnt niet in de boekhandel en is voor een echte feestprijs van slechts €25,- in het museum te koop. Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel

Dubbelexpositie: I-Adriaen van Ostade: Zijn Atelier-Zijn Werk, II-164 Hedendaagse Kunstenaars: Mijn Atelier-Mijn Werk

In dit tweede deel van het jubelend museumjaar wordt nog meer de nadruk gelegd op het 25-jarig bestaan van dit, toch wel licht eigenzinnige, kunstenaarsmuseum. Die eigenzinnigheid vinden we o.a. terug in de ‘kunstsatellieten’ die rond de kern van het museum draaien: het ‘hedendaags realisme’. Zo’n oudere satelliet is bijvoorbeeld het onvergelijkbare Mankes Kabinet waarvan er maar één in Nederland is. Of de Grafiekzolder met oude grafiek (Dürer, Van Leyden, Rembrandt). Samen met hedendaagse satellieten als de Canto Collectie, de Schatkamer, de Meesterhandwand en meer, geven ze de museale steen steeds meer facetten. Het jongst aangebrachte facet gaat u deze zomer meervoudig zien fonkelen. Een glinstering tussen verleden en heden, tussen de 17e eeuw en nu.

Het begin van de opbouw, 2017-2019 van het atelier met zoveel mogelijk oude materialen.

Het begin van de opbouw, 2017-2019 van het atelier met zoveel mogelijk oude materialen.

Rond 1642 maakte Adriaen Van Ostade (1610-1685) een ets van een schilder in zijn atelier. In 2012 kocht Rob Møhlmann die ets op een veiling. Niks bijzonders. In 2013 kocht hij echter, ook op een veiling, een complete 17e eeuwse wenteltrap, “omdat-ie leek op die in de ets”. Het idee was geboren om dat schildersatelier zoveel mogelijk met authentiek materiaal te reconstrueren. Dat ging met horten en stoten en jarenlang gebeurde er niets. Ondertussen werd het werk van Van Ostade verzameld; o.a. 48 van 50 van zijn etsen. Nu is het atelier nog niet helemaal klaar en het zal nog in de loop der tijd nog worden verfijnd. Maar ’t is ver genoeg gevorderd om het u niet langer te onthouden. Het 25-jarig bestaan van Museum Møhlmann vormde daarbij een goede aanleiding. Ook de ruimte naast Van Ostades Atelier is omgetoverd tot een kleine expositieruimte voor zijn werk en voor dat van zijn Haarlemse tijdgenoten. Kortom: Zijn Atelier – Zijn Werk.

Links: de vrije reconstructie tot nu toe. Op de ezel staat een schilderij van Adriaen van Ostade. Rechts: De ‘bouwtekening’ voor de reconstructie. Het is de gespiegelde ets uit 1642. Dit omdat een ets een gespiegelde weergave geeft van de voorstelling zoals de kunstenaar hem voor ogen zag of op de plaat tekende.

Links: de vrije reconstructie tot nu toe. Op de ezel staat een schilderij van Adriaen van Ostade. Rechts: De ‘bouwtekening’ voor de reconstructie. Het is de gespiegelde ets uit 1642. Dit omdat een ets een gespiegelde weergave geeft van de voorstelling zoals de kunstenaar hem voor ogen zag of op de plaat tekende.

 

 

3 spreads uit Het Groot Atelierboek.

3 spreads uit Het Groot Atelierboek.

Daarnaast nodigde Møhlmann 164 collega-kunstenaars uit om mee te doen aan een hedendaags equivalent: Mijn Atelier – Mijn Werk. Zij tonen – i.p.v. een ets – een groot formaat atelierfoto, én een origineel werk, al of niet te koop. Zoiets vond nog niet eerder plaats. Een aparte bijzonderheid is dat hij ook de nabestaanden van 4 recent overleden collega-kunstenaars erbij betrok en ook hen postuum liet deelnemen.

Bovendien maakte Rob Møhlmann daarbij ‘Het Groot Atelierboek’. Hiermee wil de kunstenaar ‘zijn’ kunstenaars bedanken voor het letterlijk ‘vorm en kleur geven’ aan zijn museum gedurende de afgelopen 25 jaar; zijn cadeau aan hen. En u hoort het tegenwoordig maar al te vaak: uniek dit, uniek dat, maar hier gaat het om iets echt bijzonders: om een verrassende en zeer gevarieerde kijk in zoveel kunstenaarskeukens. Met een atelier én een werk, hangen hier in feite 164 buitengewone, zeer persoonlijke kunstenaarsportretten.

En vergeet Van Ostade niet; met hem is het allemaal begonnen. Hij zou eens moeten weten…

Deelnemende kunstenaars

Johan Abeling Johan Abeling, Piets Althuis, Tobias Baanders, Marleen Bakker, Erik van de Beek, Dina Belga, Maya van Berkestijn, Roland Beyer, Tim Blaauw, Kees Blom, Antoinette Briët, Wilfried van den Boorn, Paul Christiaan Bos, Loes Botman, Diane Brodie, Eline Brontsema, Sonja Brussen, Klaas Werumeus Buning (1955-2022), Hermien Buytendijk, Marianne Bijker, Lidwien Chorus, Robert Daalmeijer, Bert Denneman, Hans Deuss, Frans Dingemanse, Janhendrik Dolsma, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Joost Doornik, Ralph Douglas, Marcel Duran, Peter Durieux, Theo van Egeraat, Douwe Elias, Hendrik Elings, Sara van Epenhuysen, Erkin, Joyce Eijkhout, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Magda Francot, Joke Frima, Flip Gaasendam, Haije Gemser, Dinie Goedhart, Joggem de Graaf, Kenne Grégoire, Albert Greving, Edwin Grissen, Harmke Haanstra, Hans Hage, Jos Handgraaf, Ad Haring, Jaap Hartman, Henk Helmantel, Chris Herenius, Rutger Hiemstra, Annet Hiltermann, Aad Hofman, Margot Homan, Martin Horneman, Peter B. van Houten, Carel Huls, Anja Jager, Hanneke de Jager, René Jansen (1956-2022), Monica Jonkergouw, Marilyn Josiena, Romee Kanis, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Pieter Knorr, Cis Koetse, Jannes Koetsier, Elwin van der Kolk, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Marein Konijn, Michiel Kranendonk, Marjolein Kruijt, Gert Lambert, Friederike Linssen, Jan van Loon, Arend Kuiper, Rob de Lange, Céline Leopold, Claartje van der Linden, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Andrijana Martinovic, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Rob Møhlmann, Robert van der Molen, Jos Mulders, Theo Onnes, Jasper Oostland, Dick Oostra, Stefanie Ottens, Rein Pol, Hinke Posthuma, Grietje Postma, Magna Postma, Yvonne Prinsen, Huib Rademakers, Adolfo Ramon, Gerd Renshof, Henk Renting, Gezien van de Riet, Bryan Rietman, Ben Rikken, Fokko Rijkens, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Ingrid Scholte, Wikje Schoon, Robin Shillcock, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ronald Soeliman (1965-2020), Ewald Sorbi, Ruud Spil, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Renso Tamse, Marjolein Terwindt-Wetterauw, San van Thiel, Petra Tolboom, René Tweehuysen, Ed Ubels (1944-2022), Rien van Uitert, Hennie Unkel, Mattie van der Veen, Van der Vegt, Marian Vergouwen, Elysia Verhoeven, Caroline Verschoor, Ruud Verkerk, Harm Visser, Wilma van der Vliet, Ton Voortman, Paul de Vos, Gerrit de Vries, Gerrie Wachtmeester, Wout Wachtmeester, Anita Walsmit Sachs, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Marianne Wilkens, Dorry van de Winkel, Marijke ten Wolde, Adri Wolters, Hilde Wolters, Fiona Zondervan, Theo Zwinderman, Erik Zwaga…en Adriaen van Ostade (1610-1685).

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest