Exposities

Archief
Kunstenaars:
Drago Pecenica + 30 kunstenaars
Technieken:

Duur expositie:
8 juli t/m 16 september 2012
Publicatie/Boek:
Krassen naar het licht (bestelwijze: zie onder)

Drago Pecenica 50 jaar & Zomergoed
Service

Bij deze expositie verschijnt het door Drago in eigen beheer uitgegeven boek ‘Krassen naar het licht’, met verhelderende teksten van Gezien van de Riet en Rob Møhlmann. Het boek heeft een harde kaft en telt 96 pagina’s met zeer veel afbeeldingen.
De oplage is slechts 500 (!) en elk exemplaar is door Drago genummerd en gesigneerd.
Bestellen kan via onze online winkel.

Drago Pecenica 50 jaar & Zomergoed

Een solo- en groepstentoonstelling

Het lijkt wel alsof de zomer van 2012 de geschiedenis in zal gaan als een ongeëvenaarde Sportzomer. Dat moge door de media misschien zo gebracht worden, maar er gebeurt natuurlijk meer. De Kunsten zijn er ook nog. Gelukkig maar, want met al dat fysieke geweld, moet er toch ook een behoefte bestaan aan wat geestelijk tegenwicht, aan een contemplatief momentje, aan een wereld voorbij ‘het moment’. Liefhebbers die toe zijn aan wat bezinning, aan wat kunstvreugde, kunnen deze zomer in het museum hun hart ophalen: er is een prachtige solo van Drago Pecenica, die met monnikengeduld zijn kunstwerken letterlijk te voorschijn krast. En er is een zinderende groepstentoonstelling van ca. 30 kunstenaars die deze zomer hun eigen tintje meegeven. Samen goed voor 150 sprankelende werken, aangevuld door circa 300 werken uit de vaste collectie.

Drago Pecenica 50 jaar

Ze zijn zeldzaam, maar er zijn van die tijdstippen in een mensenleven waarop van alles samenvalt. Voor Drago Pecenica (1962) is dat het jaar 2012. Hij wordt dan 50. Maar dat niet alleen; hij is dan ook 30 jaar als kunstenaar actief en 20 jaar in Nederland, heeft een dochter van 20, en dan wordt dit alles nog eens gekroond door een 25-jarig huwelijk. Vijf goede redenen, die – hoe goed ook – toch niet voldoende zouden zijn geweest voor een solopresentatie en een boek als ook het werk niet goed genoeg zou zijn. Daar kunnen we echter gerust op zijn. Bovendien is het werk tamelijk uniek van techniek. Drago hanteert de zogenoemde scraperboard-techniek. Dat betekent dat hij de voorstelling met een fijn mesje in minutieuze stipjes en streepjes tevoorschijn krast. Vandaar ook de titel van het boek Krassen naar het licht. Een bijzondere, uiterst tijdrovende, maar fascinerende werkwijze. Voeg daarbij Drago’s voorliefde voor het Nederlandse landschap en zijn diepe genegenheid voor de boom – en voor de knotwilg in het bijzonder – en er openbaart zich een intieme wereld waarin je je als reiziger volledig kunt verliezen.  

Zomergoed

Parallel aan deze solo loopt de prachtige groepstentoonstelling Zomergoed waarmee 30 kunstenaars met een dikke 100 werken de zomer in huis halen. Dat wordt genieten!

Deelnemende kunstenaars

Christiaan Afman, Paul Boswijk, Wilfried van den Boorn, Epko Cordèl, Joost Doornik, Hans Feyerabend, Flip Gaasendam, Rosalie Hammink, René Jansen, Monica Jonkergouw, Jannes Kleiker, Corry Kooy, Rob de Lange, Harry Meerveld, Rob Møhlmann, Dick Oostra, Bob Pestman, Adolfo Ramón, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Roelof de Roo, Mieke Schaper, Robin d’Arcy Shillcock, Ingrid Smuling, Frea Stuurwold, Ruud Verkerk, Gerrit de Vries, Van der Vegt, Adriana van Zoest

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest