Exposities

Archief
Kunstenaars:
28 toprealisten
Technieken:
Olieverf, acryl, alkyd en houtskool
Duur expositie:
7 april t/m 30 juni 2013
Publicatie/Boek:
De Wereld boven Tafel (bestelwijze: zie onder)
De Wereld boven Tafel
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek De Wereld boven Tafel (112 pagina’s, full-color, harde kaft).
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

De Wereld boven Tafel

Het Hedendaags Tafelstilleven

Soms is het idee zo eenvoudig dat je je afvraagt: waarom is dit nooit eerder gedaan? Natuurlijk, er is wel eens een ‘echt voorwerp’ geëxposeerd dat ook in een schilderij voorkomt; een bijzondere vaas, of een kostbaar schaaltje. Maar deze tentoonstelling laat maar liefst 28 tafelstillevens zien met de 28 echte tafels en de 28 echte stillevens! Zoiets is nog niet eerder gebeurt. Kijk en vergelijk!

Voor de bijzondere voorjaarstentoonstelling: De Wereld boven Tafel nodigde Museum Møhlmann 28 gerenommeerde kunstenaars uit tot het maken van een tafelstilleven. Maar dat niet alleen: het toont van al deze kunstenaars ook de echte tafels en de echte stillevens. Dat is zonder meer verrassend: hier komen 28 werelden boven tafel. En ze staan nog te koop ook.

Museum Møhlmann staat bekend als een landelijk platform voor hedendaags realisme en met deze opzet wil het museum het publiek met de werkelijkheid van het stilleven in aanraking brengen. Het is iets waar men als toeschouwer van een kunstwerk vrijwel nooit bij stil staat. Wat stond model? Hoe zag het er uit in het atelier van de schilder? Waar volgt hij de werkelijkheid en waar past hij hem aan? Allemaal vragen waarop deze tentoonstelling soms verrassende antwoorden biedt. Het is alsof het publiek bijna letterlijk over de schouder van de kunstenaar kan meekijken.

Soms zal dat tot verbazing leiden. De ene kunstenaar volgt getrouw wat hij ziet, maar iemand als Ben Rikken geeft zich alle ruimte bij het weergeven daarvan; het onderwerp is meer richtsnoer. Of neem Van der Vegt; voor zijn metershoge vazen blijkt een prulletje van nog geen decimeter hoog model te staan. Of de marmeren tafel van Wilfried van den Boorn: dat blijkt een goedkoop stukje spaanplaat te zijn. Soms ook blijken ingewikkelde stapelingen van de tafel op een stoel nodig om voor de kunstenaar de juiste zichthoogte te krijgen, zoals bij Frans Dingemanse. Adriana van Zoest is veel praktischer: zij gebruikt een in hoogte verstelbare strijkplank.

Tussen werkelijkheid en verbeelding komen werelden boven tafel…

Deelnemende kunstenaars

Dinie Boogaart, Wilfried van den Boorn, Epko Cordèl, Robert Daalmeijer, Frans Dingemanse, Joost Doornik, Douwe Elias, Joke Frima, Flip Gaasendam, Henk Helmantel, Chris Herenius, Carel Huls, René Jansen, Keimpe van der Kooi, Jan van Loon, Harry Meerveld, Rob Møhlmann, Pieter Pander, Rein Pol, Adolfo Ramón, Henk Renting, Ben Rikken, Robin d’Arcy Shillcock, Alexandra van Thiel, Hennie van der Vegt, Ruud Verkerk, Maarten Welbergen, Adriana van Zoest
Thea Figee zorgde voor een glansrijke afwisseling met glasobjecten

Een selectie van de deelnemende werken

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest