Exposities

Archief
Kunstenaars:
42 toprealisten
Technieken:
Olieverf, acryl, alkyd, grafiet, brons, steen, ets
Duur expositie:
7 juli t/m 8 september 2013
Publicatie/Boek:
Beeldbrokken (bestelwijze: zie onder)
Beeldenstorm in Appingedam
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Beeldbrokken (96 pagina’s, full-color, vele illustraties, harde kaft), met een luchtige kunsthistorische inleiding over het verschijnsel beeldbrok door de eeuwen heen. Tevens is van elke kunstenaar een werk opgenomen.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

Beeldenstorm in Appingedam

Beeldbrokken van toen & Kunststukken van nu

Behalve dat kunstenaar, schrijver en museumdirecteur Rob Møhlmann een onvoorwaardelijke liefde koestert voor het hedendaags realisme, heeft hij ook een zwak voor oude kunst. Voor oude grafiek, oud glas, oude beelden. Als het maar enigszins kan verzamelt hij dat ook, zij het in bescheiden mate. Het was hem daarbij opgevallen dat vooral beelden de eeuwen zelden ongeschonden doorstaan. Vaak zijn ze zelf ernstig verminkt. ‘Beeldbrokken’ noemt hij dat dan. Eén zo’n beeldbrok, een 16e eeuws Mariabeeld, zonder hoofd, armen en voeten, stal zijn hart. Hoe kon een zó ernstig geschonden beeld – in feite niet meer dan een stenen jurk – nog zo krachtig en prachtig zijn? Hij noemde haar liefkozend de Nikè van de Muzeheerd.
Zij bracht hem op het idee voor de tentoonstelling Beeldbrokken. Centraal daarin staat de kleine collectie gehavende, maar nog herkenbare restanten uit een ver verleden. Met dit als uitgangspunt nodigde Rob Møhlmann 42 hedendaagse collega-kunstenaars uit om met het gegeven ‘beeldbrok’, of ruimer: ‘het fragment’, aan de slag te gaan. Dat leverde een verrassende expositie op met veel variaties. Soms overdrachtelijk, dan weer letterlijk, maar altijd geven de kunstenaars het fragment, het brokstuk, of de gebrokenheid, als kunstwerk hun heelheid terug.

Deelnemende kunstenaars

Eliot Allsop, Wilfried van den Boorn, Marjolein van den Berg, Hans Deuss, Frans Dingemanse, Ralph Douglas, Siemen Dijkstra, Ger Eikendal, Hendrik Elings, Sara van Epenhuysen, Frâns Faber, Han van Hagen, Ad Haring, Chris Herenius, Marlies Heylmann, Carel Huls, René Jansen, Romee Kanis, Rob Møhlmann, Rein Pol, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Lia van Rhijn, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Ruth van Royen, Robin D’Arcy Shillcock, Har Siekman, Frea Stuurwold, Ewald Sorbi, Rien van Uitert, Elysia Verhoeven, Ruud Verkerk, Marjolein Vernooy, Ton Voortman, Gerrit de Vries, Marijke ten Wolde, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Marije van Wieringen, Adriana van Zoest, Theo Zwinderman

Een selectie van de deelnemende werken

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest