Exposities

Archief
Kunstenaars:
120 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
10 oktober t/m 19 december 2021
Publicatie/Boek:
Realisten 2021
23e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 23e deel ‘Realisten 2021’ Het telt 272 pagina’s, uitgevoerd in full-color én met harde kaft. Van alle 120 kunstenaars zijn twee werken opgenomen, veelal met een begeleidend, eigen tekstje.

Er is tevens een meeslepend verslag over Corona, Cunst ,Cultuur, en Climaat, waarbij de schrijver verder gaat waar het verslag in het vorig boek ophield en zich tot besluit opnieuw afvraagt of en wanneer kunst er eigenlijk toe doet? Het boek verschijnt in een kleine oplage en niet in de boekhandel.

Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

23e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst

In de 23 opeenvolgende jaren dat Museum Møhlmann de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) organiseert, is er nimmer zoiets grootschaligs voorgevallen als de huidige Coronapandemie. De 23e ORT is zelfs al de tweede-ORT-op-rij, die valt in de thans ruim anderhalf jaar durende periode van wereldwijde beperkingen. Die beknottingen zijn soms licht, soms zwaar, soms onnavolgbaar. Dat laatste is niet helemaal vreemd; het is immers voor ons allemaal ‘de eerste keer’.

Wat gedurende het laatste half jaar in het Nederlandse beleid echter steeds meer ging opvallen, was dat Kunst & Cultuur voor ons welzijn van het minste belang wordt geacht. In de ogen van de regering is de sector nu eenmaal ‘niet essentieel’. Daarom gingen sekswerkers en sport, terrassen en koopgoten, kortom alle fysieke bevredigingen, bij alle versoepelingen voor. Daarom ook zagen we lange tijd musea en podia angstaanjagend leeg afsteken tegen de deinende winkelstraten, de uitpuilende terrassen, de drukke parken, de juichende stadions en afgeladen tribunes.

1 Mei, ná de versoepelingen. Al spoedig kon je overal weer over de hoofden lopen, maar de musea bleven dicht…

 

Van overheidswege: Onbezoekbaar Verklaard.

Voor de musea en de podia waren dat harde tijden, want hun deuren moesten veel langer dicht blijven. Ze waren van overheidswege ‘onbezoekbaar verklaard’. Rob Møhlmann vat dat samen als: “een gesloten Museum is een Mausoleum”. In een meeslepend voorwoord van de begeleidende publicatie Realisten 2021, beschrijft hij overigens het effect van de pandemie op de kunsten, gezien vanuit zijn eigen museum. Het begin daarvan is al in het vorige deel (Realisten 2020) geboekstaafd en zo is bij elkaar een onbedoeld tijddocument ontstaan. Daarin schuren ernst en humor voortdurend langs elkaar heen en wordt de betekenis van kunst herhaaldelijk in verschillende omstandigheden getoetst.

Bijna een half jaar lang: een leeg museum…

Het museum prijsde zich echter gelukkig dat de 23e ORT nu dan toch in de huidige luwte van de versoepelingen kon worden gepland, want voor lange tijd was het maken van afspraken met kunstenaars domweg niet mogelijk. Voor het ‘kunst maken’ heeft dat niet zo veel uitgemaakt, voor het ‘kunst tonen’ bijna alles; want dat was lang onmogelijk. En als kunst niet gezien of gehoord wordt, ís het er niet (ook al meende onze Minister van Welzijn dat je evenzogoed “een dvd’tje kunt kijken”).

Juist musea zijn voor de beeldende kunstenaars uitgelezen podia, waar hun kunstuitingen nu eenmaal met een groot publiek in aanraking kan komen. En bij de ORT is dat ook nog eens vaak te koop. Toch gaat het daar niet in eerste instantie om. De ORT is vooral bedacht om op landelijke schaal de grote diversiteit en kwaliteit te tonen op het gebied van ‘de kunst die wat voorstelt’. En met 120 kunstenaars heb je meteen ook 120 verschillende werelden in beeld. En als zij dan bij elkaar met zo’n 500 werken komen, dan is er echt wel wat te zien en te beleven.

Reserveren is niet meer nodig. Ook niet een mondkapje of het houden van afstand, al mag dat wel, daarin is iedereen nu godzijdank vrij. En gelukkig: de beeldende kunst heeft nooit van afstand houden gehouden; dat is geheel in tegenspraak met haar inviterend karakter. Je mag er met je neus bovenop. U bent van harte welkom.

Na zondag 19 december 2021 is het museum gesloten tot 3 april 2022. Dan start – hopelijk – een bijzondere (mogelijk zelfs meerdelige) jubileumtentoonstelling ‘Het schilderen voorbij’ van Rob Møhlmann, die dit jaar 65 werd, maar dat feestje – door de lockdown – een jaar heeft moeten uitstellen.

Deelnemende kunstenaars

Johan Abeling, Christiaan T. Afman, Piets Althuis, Tobias Baanders, Erik van de Beek , Dina Belga, Maja van Berkestijn, Roland Beyer, Marianne Bijker, Tim Blaauw , Kees Blom, Peter Boekholt, Paul Boswijk , Loes Botman, Diane Brodie, Eline Brontsema, Sonja Brussen, Hermien Buytendijk, Lidwien Chorus, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik , Ralph Douglas, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Joyce Eijkhout, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Roel Endendijk, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Magda Francot, Flip Gaasendam, Haije Gemser, Edwin Grissen, Hans Hage, Jos Handgraaf, Rosalie Hammink, Jaap Hartman, Annet Hiltermann, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Irma Kamp , Romee Kanis, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Jannes Koetsier, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Arend Kuiper, Gert Lambert, Rob de Lange, Claartje van der Linden, Friederike Linssen, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Clary Mastenbroek, Yvonne Melchers, Harry Meerveld, Erik van Ommen, Theo Onnes, Jasper Oostland, Dick Oostra, Drago Pecenica, Rein Pol, Grietje Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Gerd Renshof, Henk Renting, Gezien van de Riet, Bryan Rietman, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Wikje Schoon, Robin d’Arcy Shillcock, Har Siekman, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ewald Sorbi, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Edith Stoel, Frea Stuurwold, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Ed Ubels, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Mattie van der Veen, Van der Vegt , Irene Veltman, Marian Vergouwen, Ruud Verkerk, Harm Visser , Wilma van der Vliet, Paul de Vos, Gerrit de Vries, Gerrie Wachtmeester , Wout Wachtmeester, Aly van der Wal, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Marianne Wilkens, Dorry van de Winkel, Marijke ten Wolde, Adri Wolters, Fiona Zondervan, Erik Zwaga, Theo Zwinderman

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest