Zoektocht naar de Werkelijkheid

 32,50

Kraaijpoel: “Zijn werk is met het ontleedmes geschilderd. We worden herinnerd aan de Vlaamse Primitieven en de Florentijnse meesters van het Quattrocento.

Uitverkocht

Beschrijving

Kraaijpoel: “Zijn werk is met het ontleedmes geschilderd. We worden herinnerd aan de Vlaamse Primitieven en de Florentijnse meesters van het Quattrocento. Het object wordt uit elkaar geplozen en gereconstrueerd. Dit is niet alleen kijken, maar ook willen weten hoe de wereld in elkaar zit. Vandaar het effect van borende intensiteit. Het is alsof de voorwerpen opgeladen worden met een betekenis die ze van nature niet hebben. Daarin, en niet alleen in de verhalen, zit het ‘magische'”.

Van de Riet: “Door ongebruikelijke gezichtspunten in te nemen breidt Møhlmann zijn waarnemingsveld uit en komt dan tot nog niet geziene dingen. Zo schildert hij vanuit het ‘valkperspectief’ zogenaamde ‘bovenafjes’. Ook zet hij soms al vast een lijst om een stukje werkelijkheid heen, die vervolgens wordt meegeschilderd. De waarneming van de werkelijkheid kan niet genoeg door schilders worden gekoesterd. Het oeuvre toont duidelijk Møhlmann’s talent voor compositie. Zo’n talent gaat zij aan zij met de waarneming en dan wordt bijvoorbeeld een mooie geometrie in de werkelijkheid ontdekt. Kijkgenot is het signaal, en, in de woorden van Møhlmann, de ‘doordeweekse blik’ verandert in een ‘kunstzinnige blik’. Een blik die op jacht is naar schoonheid, verrassing, melancholie of wat dies meer zij.”

Dit boek verscheen gelijktijdig met de gelijknamige overzichttentoonstelling.

Omvang: 160 bladzijden.
Formaat: 28,5 x 24,5 cm.
Illustraties: 150 in kleur.
Uitvoering: harde kaft, gebonden.
Uitgeverij: Van Soeren & Co, Amsterdam.
Oplage: slechts 800 exemplaren.

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest