Het Cantoproject – een blik op de werkelijkheid

 9,05

In de kunstgeschiedenis zijn enkele schilders aan te wijzen bij wie de obsessie voor een specifiek onderwerp heeft geleid tot de keuze voor een thema dat vervolgens nader werd uitgewerkt.

Uitverkocht

Beschrijving

In de kunstgeschiedenis zijn enkele schilders aan te wijzen bij wie de obsessie voor een specifiek onderwerp heeft geleid tot de keuze voor een thema dat vervolgens nader werd uitgewerkt. Rob Møhlmann echter, gaat in zijn fascinatie voor zijn onderwerp – de relatie tussen waarneming en werkelijkheid – een stap verder: in zijn consequentie bereikt hij de uiterste grenzen. Een simpel conservenblikje van het fictieve merk Canto inspireerde hem tot een verbijsterende serie van maar liefst 124 stillevens. Daarop is te zien hoe dit blikje een bizarre zwerftocht door zijn atelier maakt, waar het telkens op een andere plaats te midden van andere attributen opduikt. Daarbij dicteert het blik onverbiddelijk de blik van de toeschouwer. Elk schilderij uit deze serie – waaraan Møhlmann elf jaar werkte – is op zich boeiend om naar te kijken, terwijl de reeks als totaal aanzet tot reflectie, verwondering en bewondering. Zijn queeste naar de artistieke verbeelding van de realiteit draagt de ondubbelzinnige titel: Het Cantoproject – Een blik op de werkelijkheid.

Drs. Johanna Jacobs, conservator van Museum Het Markiezenhof, leidt in deze kunsthistorisch unieke uitgave het realisme van Rob Møhlmann in, terwijl de kunstenaar zelf zijn artistieke avontuur aan de randen van de realiteit geëngageerd en met enige zelfspot toelicht.

Omvang: 96 bladzijden.
Formaat: 21 x 29,7 cm.
Illustraties: 156 waarvan 16 in kleur.
Uitvoering: paperback.
Uitgeverij: Van Soeren & Co, Amsterdam.
ISBN: 90 6881 069 3.

Dit boek is uitverkocht. Een vernieuwde versie is nog wel te bestellen: klik daarvoor hier.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest