Exposities

Archief
Kunstenaars:
Onno Boerwinkel
Technieken:
pastel, krijt
Duur expositie:
5 oktober t/m 4 november 2001
Publicatie/Boek:

Onno Boerwinkel
Service

Onno Boerwinkel

Als zoon van een arts moet Onno Boerwinkel (1950) een gezonde genetische tik hebben meegekregen van diens interesse in de mens. Maar waar de vader zich vooral op de binnenkant concentreerde, besloot de zoon zich juist op de buitenkant toe te leggen.

Skiklas Monte Cimone, 2000, krijttekening

Om daarbij zeker zo beslagen ten ijs te komen volgde Boerwinkel tussen 1970 en 1975 een gedegen opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Tekenen vormde daarbij een wezenlijk bestanddeel en zijn liefde daarvoor zou alleen maar toenemen. Misschien is dat ook wel de reden dat hij al snel zijn palet aan de wilgen hing en zijn penselen door pastelkrijt verving. Krijt is immers nog directer en tekenachtiger. Toch vergat Boerwinkel geenszins de charme van het geschilderde en dat is geen wonder als grootheden als Breitner, Isaac Israels of Vuillard tot je favorieten behoren. En zo is Boerwinkel pastelschilder geworden.

Schoentjes aan 1, 1997, 30,7×29,5cm., pastel

Hij begint bijna abstract met vegen en vlekken. Dan krabt en schuurt hij totdat de huid gaat leven om vervolgens met de punt of de dwarse kant van stompjes pastel over het handgeschepte papier te dansen en er iets van een voorstelling verschijnt. Deze onnavolgbare dans over het papier eindigt weer even plotseling met enkele rake lijnen. En voor je het weet, sta je oog in oog met verwaaide strandtenten, Toscaans wasgoed, cafébezoekers of lome lieden in de schaduw van een boom. De verbeeldingen zijn onmiskenbaar eigentijds, maar lijken merkwaardige genoeg een laat negentiende-eeuwse sfeer te ademen. De waspitten van Breitner of de steigerwerkers van Boerwinkel; het is alsof tijd er niet toe doet, alsof die plaats heeft gemaakt voor een tijdloos, licht melancholiek verlangen.

Tekenen is Boerwinkels grootste passie. Het vormt voor hem allerminst een artistiek toetje. Het is dagelijkse kost. Hierin wedijvert hij met de snelheid van de tijd en bevriest hij in rake flitsen kostelijke momenten op hockeyveld of skipiste. Virtuoos bejaagt hij de vluchtige momenten op teevee, in de kinderkamer of op het strand om ze in bijna één flitsende lijn te vloeren, of om ze eventueel later weer in een pastel te onthaasten.

Groepsexpositie

Parallel aan deze expositie loopt een groepstentoonstelling met werk van 33 realisten met elk ca. 3 werken.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest