Exposities

Archief
Kunstenaars:
77 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
3 juli t/m 11 september 2011
Publicatie/Boek:
Mijn Muze (bestelwijze: zie onder)
Mijn Muze
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het boeiende en zeer leeswaardige boek Mijn Muze (224 pagina’s, full-color, harde kaft).
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

Mijn Muze

De expositie Mijn Muze is opgedragen aan Laura (20-12-1949 – 20-9-2010), muze van de schilder Rob Møhlmann en zo’n beetje de moedermuze van Museum Møhlmann. Ook het gelijknamige boek dat bij deze expositie verschijnt is aan haar opgedragen. Een deel daarvan gaat zelfs uitsluitend over haar. Een ander deel handelt over de fameuze Muzen zelf, en dan is er nog een vrij hilarisch stuk over het enerverende leven van een kunstenaar met zijn Muzen. En als toegift een stuk over Hans Holbeins ‘flirt met de Dood als Muze’ in de 16e eeuw. Het grote middendeel echter, is gewijd aan de 75 participerende kunstenaars, die dit ‘monument voor een muze’ in de vorm van tentoonstelling én uitgave dragen. Zij laten elk in woord en beeld zien wat hún muze is, wat hen inspireert, wat maakt dat zij jaar in jaar uit toch weer achter hun ateliervee – ezel of bok – kruipen om daar zaken van grote schoonheid of ander belang te scheppen. Alles bij elkaar een zeer bijzonder geheel, en ja, soms duikt daarbij de naam van Laura even op, of de kleur blauw.

Een zekere geladenheid is dit keer natuurlijk onvermijdelijk, want aan het idee voor deze tentoonstelling ligt immers het veel te vroege vertrek van Laura ten grondslag – inmiddels al weer 9 maanden geleden. Rob Møhlmann had gehoopt om zich begin 2011 voldoende bijeengeraapt te hebben om als schilder ook mee te doen aan juist deze speciale tentoonstelling. Dat is niet gelukt. Wel heeft hij zich onledig gehouden met alles wat er komt kijken om het museum overeind te houden. Nu het penseel niet meer wilde, maar de pen hem nog welgevallig leek, heeft hij bij tijd en wijle zijn gevoelens van gemis aan het papier toevertrouwd. Het is zijn Logboek van de Leegte geworden. Het bestaat uit poëtische notities van verdriet, maar soms resoneert ook een relativerende lach. Hij deed dat puur voor zichzelf, maar besloot onlangs dit ‘valies vol verlies’ als bundeltje uit te geven en vrijblijvend als geschenk aan te bieden aan allen die zich begaan hebben getoond met het verlies van Laura en het veranderende leven van Rob zelf. Als antwoord op de welgemeende vraag “hoe gaat het nu?” Die ligt enigszins in dat bundeltje besloten. Zolang de voorraad strekt ligt in het museum een kosteloos exemplaar klaar.

Ondertussen gaat het leven in al zijn hevigheid gewoon verder en dat is maar goed ook. Een aangenaam aspect daarvan is dat er ook zoveel moois wordt gemaakt; dat de muzen onverminderd aanwezig blijven en dat zij kunstenaars telkens maar weer aan weten te zetten tot het maken van prachtige werken. Hier, in De Muzeheerd, is een mooie selectie van al die ‘muzeale’ verschijningsvormen te zien. En wie het niet bij kijken alleen wil houden, kan ook kopen. Opdat uw muren gloeien van pracht en de kachels in de ateliers blijven branden en de Muzen altoos onder ons zullen blijven.

Deelnemende kunstenaars

Eliot Allsop, Piets Althuis, Dina Belga, Roland Beyer, Peter Boekholt, Wilfried van den Boorn, Roger Braun, Epko Cordèl, Robert Daalmeijer, Piet Deunhouwer, Hans Deuss, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Ralph Douglas, Peter Durieux, Siemen Dijkstra, Ger Eikendal, Douwe Elias, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Magda Francot, Anita Franken, Joggem de Graaf, Han van Hagen, Rosalie Hammink, Ad Haring, Chris Herenius, Marlies Heylmann, Michaël Hiep, Martin Hogeweg, Reinder Homan, René Jansen, Monica Jonkergouw, Lammert Joustra, Romee Kanis, Wim van der Kant, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Corry Kooy, Diederik Kraaijpoel, Michiel Kranendonk, Jelle Leek, Harry Meerveld, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Dick Oostra, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Rein Pol, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Gezien van de Riet, Roelof de Roo, Maria de Ruiter de Witt, Michiel Schrijver, Robin d’Arcy Shillcock, Ben Snijders, Hilda Snoeijer, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Ellis Tertoolen, Herman Tulp, Ed Ubels, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Van der Vegt, Ruud Verkerk, Marjolein Vernooy, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Marije van Wieringen, Hiske Wiersma, Hilde Wolters, Adriana van Zoest, Fiona Zondervan, Theo Zwinderman

Een selectie van de deelnemende werken, 13e ORT

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest