Exposities

Archief
Kunstenaars:
22 figuratieven
Technieken:
schilderijen
Duur expositie:
30 juli t/m 10 september 2017
Publicatie/Boek:

Leerlingen & Leraren van de Foudgumse Academie
Service

Leerlingen & Leraren van de Foudgumse Academie

De Foudgumse School
of: waarin een kleine academie groots kan zijn

Het moet diep in de vroege Middeleeuwen zijn geweest, toen er op een naamloze plek in het moddergeulige Noorden van Friesland onder de bezielende leiding van Willibrord (658-739) een terp werd opgeworpen. Volgens goed gebruik verscheen daarop als eerste een klooster, alwaar men zich in het Scriptorium vol ijver op het schrijven van verluchte manuscripten ging storten. Maar… Fries en Latijn verhouden zich linguïstisch lastig tot elkaar, dus ging er onder de nieuwbakken Friese schrijfmonniken nogal eens wat mis. Bij voortduring hoorde de plaatselijke bevolking de abt van achter zijn kloostermuren roepen: “Fout! Gum!”

Deze opmerkelijke geschiedenis is als feit al lang weer in de mist van de geschiedenis verdwenen. Maar niet de plaatsnaam, die is ons als ‘Foudgum’ overgeleverd. En sinds 2010 is op diezelfde plek zelfs weer een moderne, wat meer profane evenknie van het verdwenen klooster herrezen: een kleine academie waar in het Pictorium degelijk onderricht word gegeven in de figuratieve schilderkunst. En opnieuw hoort men er af en toe de kreet “Fout! Gum!” Alsof er een dikke duizend jaar uit de tijd is geknipt.

De Foudgumse School is een initiatief van Peter B. van Houten en Dinie Goedhart. De School afficheert zichzelf als ‘De kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst’. Het is een kunstvakopleidingsschool met een basisopleiding van drie jaar. Met de mogelijkheid om daaraan nog een tweejarige masterstudie te koppelen. Alles bij elkaar geen kinderachtige opleiding dus. Daar leer je, daar zie je, daar doe je, en alles onder vakkundige begeleiding van kunstenaar-docenten die in vakmanschap en visie van wanten weten.

Want techniek alleen, is natuurlijk niet voldoende. Beeldend vermogen moet er ook zijn. En als dat er is, moet dat worden gevoed en verfijnd. Die weg is aanmerkelijk langer dan die van louter techniek. Vandaar die 3+2 jaar opleiding. Maar dan heb je ook wat. Daarvan getuigen de studenten elk jaar weer opnieuw als ze laten zien waar ze mee bezig zijn en wat ze bezig houdt. Het is Museum Møhlmann een genoegen om dat dit jaar, aangevuld met werken van de docenten, aan zijn publiek te mogen tonen.

Behalve flink wat werken van deze academie zal er ook meer werk te zien zijn uit de eigen collectie van het museum. Als altijd bent u van harte welkom.

Deelnemende docenten en studenten

Cees Booij, Margreet Boonstra, Klaas Werumeus Buning, Niels Smits van Burgst, Marcel Duran, Wya Geerligs, Alette de Groot, Aukje de Haan, Peter B. van Houten, Marjan de Jonge, Jia Bei Le, Yvonne Prinsen, Ben Rikken, Julio Diaz Rubio, Marijke Snoek, Kim Stabin, Aukje Tiesinga, Liesbeth Veenhof, John Verberk, Denise Visser, Yteke van der Wal en Melda Wibawa.

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest