Exposities

Archief
Kunstenaars:
Joost Doornik
Technieken:
olieverf
Duur expositie:
21 oktober t/m 12 december 2004
Publicatie/Boek:

Joost Doornik
Service

Joost Doornik

Joost Doornik zag in het voorjaar van 1964 het licht in Hilversum. Toch toog hij naar Groningen om het daar, tussen 1983 en 1989, aan de Academie Minerva in verf te leren vangen. En ‘licht’ is bij deze schilder wel zeer toepasselijk, want hij bekwaamde zich in een impressionistische variant die in de loop der jaren echt des Doorniks is geworden. Hij is een beetje als Gustave Caillebotte (1848-1894) in de tijd van de grote Impressionisten: hij sympathiseert met het schilderkundig gedachtegoed, maar trekt zijn eigen spoor. Wie ooit de glimmende planken van Caillebottes Vloerschavers (1875) gezien heeft, zal die gemakkelijk kunnen doortrekken naar de glanzende, soms zonopspattende plankenvloeren van Doorniks interieurs van café of stationsrestauratie. Die interieurs hebben overigens een opvallende dieptewerking. Ze worden vaak gekenmerkt door een stringent, bijna Mondriaans lijnenspel van horizontalen en verticalen, waar tussen de aanwezigen lijken te laveren of aan te meren. Het zijn bijna verdoolde reizigers in blinkende, door licht geschraagde ruimten.

Het reizen is Doornik zelf zeker niet vreemd. Regelmatig bezoekt hij plekken in Frankrijk, Italië, maar ook Terschelling en de stad Groningen zijn de schilder lief. En als het even kan, pakt hij daarbij de fiets. Zeker: óók naar Italië. Wie de omvang van zijn kuiten ziet, vraagt zich af of zo iemand überhaupt nog wel rustig achter zijn ezel kan zitten. Dat gebeurt ook niet vaak. Doornik is een buitenschilder, eentje van de zeldzame soort die nog naar de directe waarneming werkt, daarbij zijn hoed moet vasthouden, omstanders moet zien af te schudden en nieuwsgierig jong vee op afstand houdt.

Voor Doornik geldt in alle opzichten: een dynamisch schilder.

Groepsexpositie

Parallel aan de solotentoonstelling van Joost Doornik organiseert Museum Møhlmann tot en met 12 december een gevarieerde groepstentoonstelling met nieuw werk van: Dina Belga, Roland Beyer, Peter Boekholt, Janhendrik Dolsma, Frans Dingemanse, Frans Faber, Ad Haring, Michaël Hiep, Christa Hoek, Carel Huls (B), Hanneke de Jager, Romee Kanis, Cis Koetse, Rob de Lange, Drago Pecenica, Bob Pestman, Maria de Ruiter de Witt, Hendrik Slijper, Ed Ubels, Hennie Unkel, Jaap Veen, John Watling (GB), Paul Wieggers

Een selectie van de getoonde werken van Joost Doornik

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest