Exposities

Archief
Kunstenaars:
43 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
31 maart t/m 23 juni (ook open op 2e Paas en Pinksterdag)
Publicatie/Boek:
Dierbaar dier
Dierbaar dier
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek Dierbaar dier (128 pagina’s, full-color, harde kaft). Eigenlijk mag dat niet ontbreken in de boekenkast van een kunstminnende dierliefhebber of dierliefhebbende kunstminnaar. Van alle 43 deelnemende kunstenaars zijn 2 kleurige bladzijden met werk. Daaraan vooraf gaan een tiental rijk geïllustreerde ‘verkenningen’, waarin op luchtige wijze en telkens vanuit een andere hoek, het dier in de kunst bekeken wordt of tegen een cultureel tegenlicht gehouden. Nu al een beetje dierbaar… dit boek.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

Dierbaar dier

Fiona en bok Flipper in 1974

Fiona en bok Flipper in 1974

Dierbaar dier is het thema van deze lentetentoonstelling én van het begeleidende, gelijknamige boek. Aanleiding van dit alles is het feit dat Fiona Zondervan (1963) dit jaar alweer 30 jaar als dierkunstenaar in de weer is. We vieren dat in het museum en hebben haar stal uitgebreid tot een ‘bonte menagerie’, want aan de lokroep om mee te doen, gaven maar liefst 42 collega-kunstenaars gehoor. Dus zal dit voorjaar een kleurrijke stoet van dierbare dieren volledig bezit van het museum nemen. Het vliegt, fladdert, spint en knort; het blaat, slaat, balkt en briest. Kortom: wie van dieren houdt, mag dit beestachtig fraai spektakel zeker niet missen!

 

Het dier staat in alle opzichten in het ♥ van deze expositie. Het dier, dat ons om duizend verschillende redenen dierbaar is. Ook omdat we ons met hem verwant of verbonden weten. Misschien wel omdat het er altijd al was. Het is dan ook niet gek dat het dier al sinds de dageraad der mensheid door de mens in zijn cultuur is opgenomen en door kunstenaars weergegeven. Op ontelbare wijzen.

Stel bisons van klei in de Grot van de Drie Broers (Fr.) 15000 jaar oud en meteen onovertroffen

Stel bisons van klei in de Grot van de Drie Broers (Fr.) 15000 jaar oud en meteen onovertroffen

Ooit tot leven gebracht op of tegen een rotswand; daarna op papier, hout en linnen, en vandaag zelfs op het computerscherm. Evenzo werd het dier tevoorschijn gehakt uit een brok steen, geboetseerd in klei of was, of gegoten in brons en thans in epoxy, dan wel 3D geprint. Het dier is eigenlijk – in welke zin dan ook – altijd al alomtegenwoordig.

Het is niet voor niets dat we voor de omschrijving van juist zo’n diep menselijke gevoelen als ‘dierbaar’, het woord ‘dier’ als sterkste duiding daarvan in onze taal nodig hebben.

U bent ons niet minder dierbaar en natuurlijk als altijd: van harte welkom!

Poster Dierbaar Dier

Hierboven het affiche voor ‘Dierbaar dier’ met centraal de eerste mens Adam; tussen de dieren, maar nog alleen. Het betreft een anonieme 16e eeuwse tekening, een voorstudie voor een gravure ( uit de collectie van MuMø). Een zeer bijzonder werk, omdat in paradijselijke voorstellingen vrijwel altijd ook Eva wordt weergegeven.

De deelnemende 43 kunstenaars:

Marijke Abels, Christiaan Afman, Gert Bakker, Marianne Bijker, Dinie Boogaart, Antoinette Briët, Ilse Brul, Christine van der Cingel, Lidwien Chorus, Ina Fekken, Bethany de Forest, Flip Gaasendam, Han van Hagen, Diana van Hal, Lammert Joustra, Wianda Keizer, Robert van Keppel, Eva Kipp, Gosse Koopmans, Rob de Lange, Friederike Linssen, Renée Marcus Janssen, Rob Møhlmann, Bea Mol, Robert van der Molen, Dineke Oosting, Hinke Posthuma, Grietje Postma, Joanna Quispel, Robin d’Arcy Shillcock, Jan Jaap Stigter, Edith Stoel, Patricia Suer, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Petra Tolboom, Ed Ubels, Wout Wachtmeester, Hennie van der Vegt, Rolf Weijburg, Marian Vergouwen, Matty de Vries, Hiske Wiersma, Fiona Zondervan.

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest