Exposities

Archief
Kunstenaars:
110 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
22 september t/m 22 december 2019
Publicatie/Boek:
Realisten 2019
21e Onafhankelijke realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 21e deel ‘Realisten 2019’ Het telt 240 pagina’s, uitgevoerd in full-color én met harde kaft. Van alle kunstenaars zijn twee werken opgenomen, veelal met een begeleidend, eigen tekstje.
Er is een voorwoord en enkele opmerkelijke overpeinzingen over ‘realisme’ en kunst. En een artikel over de enorme (exponentiële) versnelling van het beeld sinds de vroegste mens op aarde. Zware kost, maar luchtig geschreven. Het boek verschijnt in een kleine oplage en niet in de boekhandel.

Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

21e Onafhankelijke realisten Tentoonstelling

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst

De 21e editie van de ORT; dat klinkt volwassen. Eindelijk. Een museum van 21 jaar… en een serie van realistententoonstellingen die al even oud is. ‘Da’s ja mooi ja!’, zou men hier in Groningen zeggen en weer over gaan tot de orde van de dag. Maar zou er ook niet eens een moment komen dat we zeggen: ‘ist ja ‘ns kloar, ja?’ In het verleden vreesde ik wel eens voor de komst van zo’n moment, maar sinds de nieuwe, grotere locatie in Appingedam is dat toch minder geworden. Misschien rolt die ORT toch nog wel langer voort dan ooit gedacht. Waarom?

Allereerst is daar die merkwaardige mix van kwantiteit en kwaliteit. Er zijn – sinds de grotere locatie van het museum in Appingedam – de afgelopen 11 jaar telkens zo’n 100 tot 120 kunstenaars die aan de ORT meedoen met ruim 500 werken. Daarvoor (nog op de 2e locatie in Venhuizen) was dat de helft (en in het begin, op de 1e locatie in Venhuizen, zelfs een kwart). Het huidige aantal lijkt nu precies goed om voor voldoende variëteit in vaardigheid, visie en vakmanschap borg te staan. Het zijn ook bepaald niet de minste kunstenaars die hier meedoen, maar daarnaast is ieder jaar ook een oogje open gehouden voor ‘nieuw’, ‘jong’, ‘anders’, en nog wel meer. Dat is geen afspraak, geen plan of opzet; dat gebeurt gewoon. Maar daardoor treden er wel telkens kleine verschuivingen op in de totale presentatie en ‘verjongt’ op natuurlijke wijze, het kunstenaarsbestand waar 21 jaar geleden mee werd begonnen. Ook dat houdt het voor de bezoeker verrassend. Overigens is de jongste deelnemende kunstenaar 28 en de oudste 91 jaar.

Er wordt op de ORT ook een wijd scala aan technieken geboden: van verf tot foto, van knipsel tot krijt, van brons tot keramiek, en van schets tot ets, en zo meer. Maar daarnaast laten deze 109 kunstenaars u ook meekijken in hun wereld, in wat hen boeit en bezighoudt. En dat is eveneens enorm divers.

Een groot misverstand daarbij is dat de kunstenaars elkaar concurrenten zijn en dat zij onderling strijd zouden leveren om uw aandacht. Dat is volstrekte nonsens. Hoewel er bij deze tentoonstelling veel werk – behalve te kijk – ook te koop is, wordt hier bovendien helemaal niks verkocht. Nee, echt niet. Dat doen de kunstwerken namelijk zelf. Zij maken de klik met u als kijker. En in die sacrale ogenblikken maakt u, samen met het kunstwerk, uit of u tezamen verder gaat of niet. Kunst laat zich niet met verkooppraatjes aanprijzen.

Kunst is als goede wijn: eerst proeven en dan pas naar het etiket kijken.

* Ná zondag 22 december 2019 is het museum gesloten tot zondag 5 april 2020.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan T. Afman, Piets Althuis, Erik van de Beek, Dina Belga, Maja van Berkestijn, Roland Beyer, Hanna Bijlsma, Tim Blaauw, Kees Blom, Paul Boswijk, Loes Botman, Sonja Brussen, Lidwien Chorus, Robert Daalmeijer, Lionella Delcampo, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik , Ralph Douglas, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings , Erkin, Jan Willem Eskes, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Joke Frima, Flip Gaasendam, Rosalie Hammink, Ad Haring, Jaap Hartman, Rutger Hiemstra, Annet Hiltermann, Christa Hoek, Aad Hofman, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Jannes Koetsier, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Michiel Kranendonk, Francien Krieg, Marjolein Kruijt, Arend Kuiper, Gert Lambert, Rob de Lange, Sabine Liedtke, Friederike Linssen, Edith Madou, Debora Makkus, Yvonne Melchers, Petar Meseldžija, Erik van Ommen, Theo Onnes, Dick Oostra, Drago Pecenica, Rein Pol, Magna Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Henk Renting, Gezien van de Riet, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Robin d’Arcy Shillcock, Har Siekman, Rosita Sikking Reeberg, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ronald Soeliman, Ewald Sorbi, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Edith Stoel, Frea Stuurwold, Marjolein Terwindt-Wetterauw, Herman Tulp, René Tweehuysen, Ed Ubels, Rien van Uitert, Van der Vegt, Irene Veltman, Elysia Verhoeven, Ruud Verkerk, Wilma van der Vliet,Ton Voortman, Gerrit de Vries, Gerrie Wachtmeester, Wout Wachtmeester, Aly van der Wal, Cas Waterman, Zwaantje Weishaupt, Maarten Welbergen, Marije van Wieringen, Hiske Wiersma, Dorry van de Winkel, Fiona Zondervan, Erik Zwaga, Theo Zwinderman

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest