Exposities

Actueel
Kunstenaars:
126
Technieken:
diversen
Duur expositie:
1 oktober t/m 17 december 2023
Publicatie/Boek:
Realisten 2023 (laatste deel)
25e Onafhankelijke Realistententoonstelling {Jubileumeditie}
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt Realisten 2023 als laatste deel in een rij van 25 delen (1998-2023). Het boek (312 pag.) verschijnt in een beperkte en is niet in de boekhandel verkrijgbaar.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

25e Onafhankelijke Realistententoonstelling {Jubileumeditie}

25 jaar ORT en museum… toch gehaald

Laatste tentoonstelling in Museum Møhlmann …? Dat was de vragende kop boven het ten-toonstellingskaartje van de 24e ORT, precies een jaar geleden. Toen zag het er niet best uit: het museum, letterlijk in de stut, en extreem stijgende energieprijzen, waar je ’t koud van kreeg. Zou het doek vallen, zo vlak voor het 25e jubeljaar? Nee! Dankzij een helpende hand van u, vrienden van het museum, kunstenaars en liefhebbers, werd het mogelijk om een dubbele rij zonnepanelen onder de nok van het dak te leggen. De Emma Foundation zorgt daarnaast voor een energieke ruggensteun gedurende twee jaar. En nu, met de nog steeds hoge – maar ondertussen wel gezakte – energieprijzen, lijkt díe crisis voorlopig bezworen.

Zonnepanelen onder de nok aan de westzijde van De Muzeheerd

Zonnepanelen onder de nok aan de westzijde van De Muzeheerd

Een ander gevaar bent u in de loop van dit jaar bij elk bezoek gepasseerd: de zware stut bij de entree, ofwel: instortingsgevaar bij een flinke beving. Dan is het in het rijksmonument niet veilig, zelfs levensgevaarlijk. Er moet dus worden versterkt. Daaraan gaat een heel traject vooraf. Een machinerie komt op gang die sterk de neiging heeft om over je heen te denderen. Dan is het niet alleen zaak, maar ook noodzaak, om even aan de rem te trekken. Maar doordat jij dat doet, voelt het telkens als opnieuw ‘een aanvraag’ indienen. Vandaar de keuze voor het gelijknamige schilderij van Cas Waterman voorop het kaartje.

Cas Waterman, De Aanvraag, 2022, olieverf op paneel, 30 x 20 cm

Cas Waterman, De Aanvraag, 2022, olieverf op paneel, 30 x 20 cm

Misschien denkt u: “ja, maar ik zie allemaal naakte vrouwen; waar is dát dan weer voor nodig?” Dat zal ik zeggen. Het gebeurt ongetwijfeld onopzettelijk en is wellicht onvermijdelijk, maar in een langdurig proces met een overheid loop je gerede kans om gaandeweg steeds meer uitgekleed te raken, jezelf steeds meer bloot te moeten geven. Ook hier, tijdens het versterkingstraject. Je thuissituatie, je financiële situatie, je mentale toestand; je hele hebben en houden komt op tafel … voor een deel ook bij tweeden of derden, die later in dat traject opduiken. Bloot is kwetsbaar. En dat ben je, dat voel je.

Hoe verder? Het is niet te zeggen. Men mikte op drie maanden (de winterstop) en bestelde een verhuizer om in te schatten wat hij moest versjouwen. Maar kunst stop je niet als pannen in een doos en daar is men inmiddels ook achter en daarom moet het anders, musealer. Dus in drie maanden is het allemaal niet gepiept. Het museum moet ook weer schoon, alles moet opnieuw worden vervoerd, uitgepakt en ingericht. Wanneer dan wel? Niemand weet het. Plannen maken? Gaat niet. Ik kan slechts de museumrelaties via mailingen en de website op de hoogte houden van het verloop. Toch, uiteindelijk komen we hier versterkt en gesterkt uit.

Er ligt weliswaar veel voor het museum op de stoep, maar ’t is nu ook de hoogste tijd voor jubel en jolijt, want met die 25e ORT telt het museum eveneens precies zijn 25e jaar. Dubbel-feest dus, eigenlijk driedubbel, want we zijn ook nog niet van strijdtoneel verdwenen! Daaraan dragen tevens de vrijwilligers bij. Zij vormen een trouw en warm welkom achter de balie en – als dat kan – verlenen ze ook hand en span. Evenals nog enkele anderen die het museum een warm hart toe dragen. Die hulp is en blijft onmisbaar.

Toch valt of staat uiteindelijk alles met de kunst en de kunstenaars. Zij leveren de kwaliteit, de variëteit, en een stuk artistieke eigen(gereid)heid. Die prikkelende combinatie houdt de boel dynamisch. In die zin is dit een levendig kunstenaarsmuseum en pulseert het artistieke bloed volop in de honderden werken aan de wanden en op de sokkels. Kom gauw kijken, kom gauw langs, nu kan het nog!

U bent als altijd van harte welkom!

 

(zie verder, onder deze mededeling, voor een werk van alle 126 deelnemende kunstenaars).

Na zondag 17 december 2023 is het museum voor langere tijd dan de winterstop gesloten. Volg voor de laatste update de eigen website (niet ‘google’.)

Deelnemende kunstenaars

Johan Abeling, Christiaan Afman, Lammert Agema, Marleen Bakker, Erik van de Beek, Maja van Berkestijn, Roland Beyer, Marianne Bijker, Tim Blaauw, Paul Christiaan Bos, Loes Botman, Diane Brodie, Eline Brontsema, Sonja Brussen, Hermien Buytendijk, Lidwien Chorus, Robert Daalmeijer, Bert Denneman, Frans Dingemanse, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Ralph Douglas, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Theo van Egeraat, Douwe Elias, Hendrik Elings, Sara van Epenhuijsen, Yolanda Eveleens, Joyce Eijkhout, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Flip, Gaasendam, Haije Gemser, Dinie Goedhart, Albert Greving, Edwin Grissen, Jos Handgraaf, Jaap Hartman, Chris Herenius, Rutger Hiemstra, Annet Hiltermann, Aad Hofman, Margot Homan, Martin Horneman, Peter B. van Houten, Carel Huls, Anja Jager, Marianne Jansen, Monica Jonkergouw, Marilyn Josiena, Romee Kanis, Jacqueline Kasemier, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Jannes Koetsier, Marein Konijn, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Michiel Kranendonk, Arend Kuiper, Gert Lambert, Rob de Lange, Friederike Linssen, Jan van Loon, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Clary Mastenbroek, Yvonne Melchers, Jos Mulders, Erik van Ommen, Theo Onnes, Stefanie Ottens, Rein Pol, Grietje Postma, Magna Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramon, Gerd Renshof, Henk Renting, Gezien van de Riet, Bryan Rietman, Ben Rikken, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Wikje Schoon, Robin Shillcock, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ewald Sorbi, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Ruud Spil, Marjolein Terwindt-Wetterauw, San van Thiel, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Mattie van der Veen, Maaike van Veen, Marian Vergouwen, Harm Visser, Wilma van der Vliet, Gerrit de Vries, Cas Waterman, Ruud Verkerk, Caroline Verschoor, Gerrie Wachtmeester, Wout Wachtmeester, Aly van der Wal, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Jittie Wildeman, Marianne Wilkens, Dorry van de Winkel, Adri Wolters, Hilde Wolters, Fiona Zondervan, Erik Zwaga, Theo Zwinderman

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest