Exposities

Archief
Kunstenaars:
114 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
2 oktober t/m 20 december 2020
Publicatie/Boek:
Realisten 2020
22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 22e deel ‘Realisten 2020’ Het telt 256 pagina’s, uitgevoerd in full-color én met harde kaft. Van alle 114 kunstenaars zijn twee werken opgenomen, veelal met een begeleidend, eigen tekstje.

Er is tevens een flink, maar zeer lezenswaardig verslag over Corona, Cunst & Cultuur, waarbij de schrijver het afgelopen half jaar vanuit het museum de coronatijd volgt en zich tot besluit afvraagt of kunst er eigenlijk wel toe doet? Het boek verschijnt in een kleine oplage en niet in de boekhandel.

Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst

Het jaar 2020 gaat als Coronajaar de geschiedenis in. Zeker niet als jaar van de 22e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling, terwijl 2020 daar toch ook het jaar van zou kunnen zijn. Nu ja, …Corona volente; we weten het niet. Niets is zeker. Onzekerheid ligt op de vloed. ’t Kan zomaar voorbij zijn.

Begin maart 2020; nieuwe regels: “we schudden geen handen meer”. Kort daarna schudde bijna niets meer…

Dat bleek al eerder dit jaar, in maart, toen ik nog volop dacht dat dit het Mankesjaar zou worden. Ter gelegenheid van zijn 100e sterfjaar had dit museum een mooie en brede tentoonstelling opgezet: In het spoor van Jan Mankes. Met een aantal primeurs en een prikkelende publicatie. Maar het werd geen Mankesjaar. Nederland ging op slot. En ook al ging drie maanden later de deur weer op een kier: het ‘momentum’ was weg, de bakens waren verzet, de regels veranderd. Het is dan ook niet geworden, wat het kunnen zijn.

 

Eerst verdween de legendarische Titanic. Nu wellicht gevolgd door de even memorabele Stoomboot van Sint Nicolaas.

En dat geldt voor veel meer dingen en dan beperk ik mij nog slechts tot de kunsten. Uitvoeringen gingen niet door, van alles werd per decreet afgelast. Dat begon al direct met de Mattheus Passion, dat weinig hoopvol met de Dood eindigt en niet met de beloofde Verrijzenis en daarmee symbolisch werd voor die eerste drie ‘dode’ maanden van dit Coronajaar. En tóen Nederland weer een beetje herrees, was dat ook maar een beetje; veel is eigenlijk nog op geen tiende van de volle kracht waarop het anders zou zijn doorgestoomd.

Ik hoor u nu associatief denken: stoom, stoomboot? Die kunnen we inderdaad voor dit jaar ook gevoegelijk vergeten. Het Sinterklaasfeest zaaide onlangs al veel verderf en verdeeldheid in ons kikkerlandje, maar nu verdwijnt dit stukje cultuur ook nog eens compleet uit beeld.

 

 

Pieter Breugel de Oude, De triomf van de Dood, 1562, olieverf op paneel, 120x160cm, Prado, Madrid. De enige twee, aan wie dit vreselijke pandemonium voorbij lijkt te gaan en er zelfs niet eens door lijken te worden aangeraakt, is het musicerende minnepaar in de rechter benedenhoek. Beiden gaan geheel op in de muziek en zelfs de Dood die achter hen meespeelt, hanteert een viool in plaats van een wapen. Ligt in dit kleine hoekje van Liefde & Kunst een sprankje hoop?

Dat laatste doet de kunst niet. Ook al heeft dat voor velen nu geen prioriteit; het zal nooit verdwijnen. Het heeft ergere plagen doorstaan, grotere rampen, verderfelijker veldslagen en zelfs pandemische oorlogen.

Kunst is het ventiel van onze ziel.

Het geeft uiting en vorm aan het raadselachtige bestaan. Van u, van mij, van de kip en het ei, van het bos, de nachtvlinder, het kolenhok, de transistor, de Constante van Planck, de roodverschuiving in het heelal, en van alles wat ons raakt of van wat we menen te kunnen doorgronden. Kunst is het staccato in Bach’s Sind Blitze, sind Donner in Wolken verschwunden; kunst is de afwijking in het metrum als de dichter op zolder een stoel hoorbaar laat verschuiven; kunst is de bijna daadwerkelijke ronddraaiende vinger van Thomas in de open wond van Christus, in Carravagio’s schilderij. Kunst is de wakkere droom die ons langs ons bestaan leidt; soms er ook dwars doorheen lijdt.

 

Dit jaar hebben 114 Nederlandse kunstenaars hun bijdrage geleverd aan de 22e ORT. En zij laten zien dat er voor de kunst geen afstand, geen barrière bestaat; geen voorschrift, wet of regelgeving, geen mondkap of oogklep. Kom langs en (be)leef het.

* Na zondag 20 december 2020 is het museum tot en met februari gesloten.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan T. Afman, Piets Althuis, Erik van de Beek, Dina Belga, Maja van Berkestijn, Roland Beyer, Tim Blaauw, Kees Blom, Loes Botman, Diane Brodie, Sonja Brussen, Hermien Buytendijk, Lidwien Chorus, Robert Willem Daalmeijer, Lionella Delcampo, Hans Deuss, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Lydeke von Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Sara van Epenhuysen, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Bethany de Forest, Flip Gaasendam, Haije Gemser, Rosalie Hammink, Jos Handgraaf, Chris Herenius, Annet Hiltermann, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Lammert Joustra, Irma Kamp, Romee Kanis, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Jannes Koetsier, Elwin van der Kolk, Keimpe van der Kooi, Corry Kooy, Michiel Kranendonk Arend Kuiper, Gert Lambert, Sabine Liedtke, Claartje van der Linden, Friederike Linssen, Jan van Loon, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Erik van Ommen, Theo Onnes, Dick Oostra, Drago Pecenica, Jantina Peperkamp, Rein Pol, Grietje Postma, Magna Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Henk Renting, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Wikje Schoon, Robin d’Arcy Shillcock, Har Siekman, Anuschka de Smidt, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ewald Sorbi, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Edith Stoel, Frea Stuurwold, Marjolein Terwindt-Wetterauw, René Tweehuysen, Rien van Uitert, Hennie Unkel, Mattie van der Veen, Van der Vegt, Irene Veltman, Elysia Verhoeven, Ruud Verkerk, Caroline Verschoor, Harm Visser, Wilma van der Vliet, Ton Voortman, Gerrit de Vries, Aly van der Wal, Cas Waterman, Gerrie Wachtmeester, Wout Wachtmeester, Zwaantje Weishaupt, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Marianne Wilkens, Dorry van de Winkel, Fiona Zondervan, Erik Zwaga, Theo Zwinderman

Museum Møhlmann

Museum Møhlmann



Pin It on Pinterest