Exposities

Archief
Kunstenaars:
101 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
18 september t/m 18 december 2016
Publicatie/Boek:
Realisten 2016 (bestelwijze: zie onder)
18e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 18e deel in de serie Realisten (216 pagina’s, full-color, harde kaft) als museumuitgave (dus niet in boekhandel verkrijgbaar). Van alle kunstenaars zijn 2 werken opgenomen met een eigen tekst(je) en er is een voorwoord over ‘de zin, of het bestaansrecht, van een klein museum’.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

18e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Het jaarlijks brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst

Najaar: dan is het weer tijd voor de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT). De 18e editie alweer. ‘Bijzonder,’ zou je zeggen, maar ik vraag me af of u dat nog wel vindt? Of u op dit moment niet uitgevloerd op de bank voor de buis ligt, eenvoudig omdat het domweg maar niet op lijkt te houden met al die bijzondere sportspektakels, festivalfeesten en wat dies meer zij? Hoeveel daarvan gaan er vandaag de dag niet in een jaar? Schaatsen, Europees kampioenschap voetbal, marathons, tennistoernooien, grote wielerrondes, atletiek, Olympische spelen; alleen al van sport vólgen raak je bekaf! En dan zijn er nog al die festivals die je mee moet maken: theater, opera, streetart, schreeuwpoëzie, musicals, Gayparade, Oerol, Pinkpop, Noorderslag; het houdt maar niet op.

Het is veel, vaak, het is flitsend en fel. De hele vermaaksindustrie zet dan ook zwaar in op beleving, op het meemaken en erbij zijn. Tegen dat geweld kunnen musea niet op, zeker niet de kleinere en al helemaal niet dit éénmansmuseum. Bovendien hangt rond de musea van oudsher een aura van ‘stoffig, streng en statisch’, dus nee, daarvoor zult u niet direct uit uw stoel opveren. Bovendien zit u in die stoel ook nog eens Facebook bij te houden, Instagram, Snapchat, Whatsapp, LinkedIn, Twitter, Kwetter en Knetter en zo meer. Eén lichtpuntje: de jongste hype – Pokémon Go – maakt dat u opeens wel uit die stoel komt en zelfs op pad gaat! Voor een moment heeft deze eenkoppige directie dan ook overwogen Nintendo te vragen om een collectie Pokémon in de museumvertrekken en beeldentuin los te laten. Maar ja, dan heeft u weer nergens anders oog voor en loopt u de schilderijen van de muur, de beelden van hun sokkels, of staat u in de museumtuin een prachtig perk hortensia’s te pre-composteren. Maar misschien kan een kleine upgrade van deze uitnodiging geen kwaad.

Kom hier, in het A’dam van het Noorden, de stad van I appingedam met uw eigen mobiele ogen 101 kunstenaars ‘vangen’ met als bonus een maximum van 500 kunstwerken. Niet om ze als Pokémon, beter en sterker te maken, maar om daar zelf beter en sterker van te worden. Niet als virtuele, maar als reële beleving. Download the app from your brains and remember: ‘Gotta Catch ’em All’.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan Afman, Erik van de Beek, Dina Belga, Roland Beyer, Kees Blom, Peter Boekholt, Wilfried van den Boorn, Antoinette Brët, Lidwien Chorus, Epko Cordèl, Robert Daalmeijer, Lionell Delcampo, Piet Deunhouwer, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Ralph Douglas, Siemen Dijkstra, Hans Dolieslager, Marcel Duran, Peter Durieux, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Sara van Epenhuysen, Jan Willem Eskes, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Magda Francot, Anita Franken, Joke Frima, Flip Gaasendam, Hans Hage, Rosalie Hammink, Jaap Hartman, Rutger Hiemstra, Annet Hiltermann, Christa Hoek, Martin Hogeweg, Carel Huls, René Jansen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Wim van der Kant, Jacqueline Kasemier, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Corry Kooy, Cis Koetse, Michiel Kranendonk, Francien Krieg, Lambert, Rob de Lange, Jelle Leek, Jan van Loon, Deborah Makkus, Andrijana Martinovic, Clary Mastenbroek, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Erik van Ommen, Theo Onnes, Dick Oostra, Drago Pecenica, Jantina Peperkamp, Rein Pol, Hinke Posthuma, Grietje Postma, Huib Rademakers, Henk Renting, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Har Siekman, Janine Starke, Ingrid Smuling, Ewald Sorbi,Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Robin d’Arcy Shillcock, Ed Ubels, Rien van Uitert, Van der Vegt, Ruud Verkerk, Elysia Verhoeven, Harm Visser, Roos van der Vliet, Wilma van der Vliet, Gerrit de Vries, Gerrie Wachtmeester, Aly van der Wal, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Dorry van de Winkel, Marijke ten Wolde,  Hilde Wolters, Adriana van Zoest, Fiona Zondervan, Theo Zwinderman

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest