Exposities

Archief
Kunstenaars:
101 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
20 september t/m 20 december 2015
Publicatie/Boek:
Realisten 2015 (bestelwijze: zie onder)
17e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 17e deel in de serie Realisten (213 pagina’s, full-color, harde kaft) in beperkte oplage. Naast 2 werken in kleur van elke kunstenaar, is er een voorwoord en een klein ‘achterwoord’ over de Muzeheerd.
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

17e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

Het laatste jaarlijkse brede overzicht van hedendaagse realistische en figuratieve kunst

Het is 2015 en de 17e editie van de jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling (ORT) komt er aan. Als altijd in de maand september. Maar ja, gaan we dat allemaal wel meemaken? U heeft het misschien, drijvend op de randen van het nieuws, voorbij zien dobberen: het einde van de wereld is nakend. Jawel, een meteoriet ligt op ramkoers en daags voor of vlak na de opening van deze 17e ORT is het afgelopen. Met ons, met de kunst, met de aarde. Allemaal niet best voor het toch al tanende museumbezoek.

Nou is het zo dat een definitief einde sinds de 1e ORT in 1998 al zeker een keer of tien min of meer serieus is voorspeld. Volgens Nostradamus (1503-1566) – mystiek gezien bepaald geen kleine jongen – zouden we mogelijk al tijdens de opening van de 2e ORT tot stof zijn vergaan. Ik citeer een half kwatrijn: In het jaar 1999, de maand ‘sept’ / Uit de hemel zal een grote koning van verschrikking komen. Maar – de hemel geprezen – niets van dat alles. Vóór de 3e ORT (na de, op zich al angstaanjagende, millenniumwisseling) stonden opeens 6 hemellichamen in een bijzonder boosaardige samenspansel. Achteraf niet in de goede volgorde, laat staan netjes op één lijn, maar je schrikt toch. En zo openbaart zich bij elke ORT wel weer een of andere rellerige doemgedachte. Anno 2006 zou in september een nucleaire oorlog uitbarsten, wat ongetwijfeld roet in het eten zou gooien bij de 9e ORT. Ging allemaal niet door gelukkig, maar ook nu weer; een aantal vaste bezoekers zie je opeens een tijdlang niet meer langskomen. In 2011 liep ergens een Mayakalender af en omdat die Maya’s ook geen domme jongens waren, doken velen opnieuw biddend de kelder in. Toen die klap uitbleef, bestond het Anoniem Apocalyptisch Comité het zelfs om het hele spektakel dan maar naar 2012 door te schuiven. Echt waar! Maar de kracht was er al uit, dat merk je gewoon; wat na de deceptie nog volgt (tja, sommigen zijn toch teleurgesteld) is een korte eruptie van slappe smoezen. Niettemin heb je er als museum toch telkens maar weer mee te dealen. In elke ORT gaat nu eenmaal een hoop tijd in zitten, en vergeet die 101 deelnemende kunstenaars niet: die moet je als museum ook gemotiveerd zien te houden. Voor je het weet komt overal de klad in, wordt het werk slordiger, de vorm slap, de visie vaal. Hoewel een en ander dus best wel wat voeten in aarde heeft gehad, kan ik u met trots mededelen dat de honderd en één ruiters, ook voor deze 17e ORT, vol overgave op hun ezel en bok zijn gesprongen. En ziet, hun kleuren zijn als die van de regenboog; en zij zijn bekleed met dromen, bekroond met poëzie; en gewapend met spatel en penseel, bezegelen zij het leven. Ik zou bijna zeggen: kom en zie!

U bent als altijd van harte welkom. *

* Na zondag 20 december 2015 is het museum gesloten tot de 1e zondag in april anno 2016.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan Afman, Piets Althuis, Erik van de Beek, Dina Belga, Natascha van de Berg, Roland Beyer, Peter Boekholt, Dinie Boogaart, Wilfried van den Boorn, Klaas Weremeus Buning, Robert Daalmeijer, Piet Deunhouwer, Gerry Dobbelaer, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Ralph Douglas, Siemen Dijkstra, Marcel Duran, Peter Durieux, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Sara van Epenhuysen, Jan Willem Eskes, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Magda Francot, Flip Gaasendam, Albert Greving, Rosalie Hammink, Ad Haring, Jaap Hartman, Chris Herenius, Annet Hiltermann, Christa Hoek, Martin Hogeweg, Reinder Homan, Sofie Hupkens, René Jansen, Monica Jonkergouw, Lammert Joustra, Romee Kanis, Wim van der Kant, Lieuwe Kingma, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Keimpe van der Kooi, Michiel Kranendonk, Marjolein Kruijt, Jelle Leek, Jan van Loon, Deborah Makkus, Andrijana Martinovic, Harry Meerveld, Yvonne Melchers, Erik van Ommen, Theo Onnes, Dick Oostra, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Jantina Peperkamp, Rein Pol, Grietje Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Henk Renting, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Ruth van Royen, Robin d’Arcy Shillcock, Har Siekman, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Ewald Sorbi, Janine Starke, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Herman Tulp, René Tweehuysen, Ed Ubels, Rien van Uitert, Van der Vegt, Elysia Verhoeven, Ruud Verkerk, Roos van der Vliet, Wilma van der Vliet, Gerrit de Vries, Gerrie Wachtmeester, Aly van der Wal, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Hiske Wiersma, Dorry van de Winkel, Marijke ten Wolde, Hilde Wolters, Adriana van Zoest, Fiona Zondervan, Theo Zwinderman

 

 

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest