Exposities

Archief
Kunstenaars:
84 realisten en figuratieven
Technieken:
diverse
Duur expositie:
19 september t/m 12 december 2010
Publicatie/Boek:
Realisten 2010 (bestelwijze: zie onder)
12e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling
Service

Bij deze tentoonstelling verschijnt het 12e deel in de serie Realisten (190 pagina’s, full-color, harde kaft).
Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel.

12e Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling

De Twaalfde Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling 2010

Het laatste kwartaal van het jaar is traditiegetrouw gereserveerd voor ons jaarlijkse, brede overzicht van de hedendaagse realistische en figuratieve kunst. Dit jaar alweer de 12 editie. Een kleine 500 werken onder één dak. Vaak recent gemaakt – soms zelfs nog nat – door 84 kunstenaars van naam en faam.

Dat ‘naam en faam’ is natuurlijk betrekkelijk, want we kunnen nou niet zeggen dat de tv-journaals en de kranten daar bol van staan. De stelling dat kunst eeuwig zou kunnen zijn, duurt het nieuws van de dag misschien wel wat te lang om er aandacht aan te besteden. Nee, het is een groep van kenners, van liefhebbers en fijnproevers die de ‘namen’ en hun artistieke producten vaak al jaren lang volgen. Het is die groep die het aan gelijkgestemden doorvertelt en soms ook wat koopt. Zij zijn de eerste dragers en schragers van de ‘naam en faam’ die veelal nog lang zal moeten wachten op bekrachtiging in geleerde boeken.

En dan nog zegt dat allemaal niet zo veel. Was iemand als de Friese schilder Lourens Alma Tadema (1836-1912) tijdens zijn leven al bijna onbetaalbaar, na zijn dood was dat weer snel voorbij. Nog tot twintig jaar geleden kon men zijn werk voor een betrekkelijk luttel bedrag op veilingen kopen. Nu echter moeten daar toch weer tonnen, ja, soms zelfs miljoenen voor op tafel worden gelegd. De nog veel bekendere Johannes Vermeer overkwam hetzelfde al veel eerder, al stierf hij uiteindelijk ook nog eens in een poel van schulden. Vermeer moest maar liefst 200 jaar wachten op herontdekking, maar daarna stegen waardering en prijzen voor zijn werk wel tot kosmische hoogten.

De waardering kan dus grillig zijn, maar wat gloort is hoop: vroeg of laat komt de kwaliteit altijd weer boven drijven, het zogenaamde eeuwige van de kunst. De kunstenaar die daarvan tijdens zijn leven al iets mag proeven is een gelukkig mens. De liefhebber niet minder, want hij is de eerste ontdekker van de kwaliteit die hem aanspreekt, de eerste genieter van kunst die nog door de dikke zeef van de geschiedenis moet.

En kijk, dan is het toch mooi dat daar in onze tijd een breed platform voor bestaat, hier, aan de rand van het stadje Appingedam, waar u – als kijker of koper – uw kennersblik kunt laven. Maar bereid u wel goed voor, want dit heeft u niet allemaal in een klein half uurtje achter de oogkassen zitten. Trekt u er maar rustig de hele middag voor uit en gelukkig zijn hier nog altijd de koffiekamer en de intieme beeldentuin om de broodnodige rustmomenten tot u te nemen.

Deelnemende kunstenaars

Christiaan Afman, Eliot Allsop, Piets Althuis, Dina Belga, Roland Beyer, Peter Boekholt, Wilfried van den Boorn, Roger Braun, Klaas Werumeus Buning, Epko Cordèl, Robert Daalmeijer, Jaap Deelder, Frans Dingemanse, Hans Dolieslager, Janhendrik Dolsma, Joost Doornik, Ralph Douglas, Peter Durieux, Siemen Dijkstra, Ger Eikendal, Douwe Elias, Hendrik Elings, Frâns Faber, Feyerabend, Flip Gaasendam, Han van Hagen, Charles Henri, Chris Herenius, Marlies Heylmann, Annet Hiltermann, Aad Hofman, Martin Hogeweg, Reinder Homan, Herman van Hoogdalem, Carel Huls, Sofie Hupkens, René Jansen, Monica Jonkergouw, Romee Kanis, Wim van der Kant, Rita van der Kant, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Corry Kooy, Diederik Kraaijpoel, Michiel Kranendonk, Jelle Leek, Jan van Loon, Harry Meerveld, Petar Meseldzija, Rob Møhlmann, Eric van Ommen, Hans Parlevliet, Drago Pecenica, Jantina Peperkamp, Rein Pol, Huib Rademakers, Adolfo Ramón, Henk Renting, Gezien van de Riet, Ben Rikken, Roelof de Roo, Ruth van Royen, Maria de Ruiter de Witt, Michiel Schrijver, Robin d’Arcy Shillcock, Har Siekman, Ingrid Smuling, Hilda Snoeijer, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Ellis Tertoolen, Ed Ubels, Rien van Uitert, Van der Vegt, Elysia Verhoeven, Ton Voortman, Gerrit de Vries, Eduard Vrijdag, Cas Waterman, Hiske Wiersma, Adriana van Zoest, Fiona Zondervan, Theo Zwinderman

Een selectie van de getoonde werken

Museum Møhlmann

Museum MøhlmannPin It on Pinterest