Exposities
Actueel116 realisten en figuratieven
Technieken:
diversen
Duur expositie:
6 april t/m 27 juli 2025
Publicatie/Boek:
‘Herboren!’
Service
Bij deze tentoonstelling verschijnt Herboren!
Het boek (264 pag.) verschijnt in een kleine oplage van ca. 6-700 waarvan de helft al direct naar de kunstenaars gaat en de NCG. Het vuistdikke boek verschijnt niet in de boekhandel en is voor een lachwekkend lage feestprijs van slechts €25,- in het museum te koop. Voor wie de komende tijd verhinderd is om naar het museum te komen: bestellen kan via onze online winkel
Heropeningexpositie: ‘Herboren!’
U heeft het even een tijdje zonder moeten doen. Maar nu, na circa 1,5 jaar van voorbereiding en 1,5 jaar van gesloop en versterkte wederopbouw, maar ook van verduurzaming, verbetering en verandering, gaan we toch echt weer verder. Het geheel van Monument, Museum, Mens & Muzen, kan er als een herboren Muzeheerd weer even tegen. En u las het al op de voorkant: met vele nieuwigheden, nieuwe presentaties, kabinetten en aanwinsten. Je komt ogen tekort.
Toch een zachte waarschuwing: niet alles is af. Sst! Althans, niet op de manier zoals ik zou wensen. Dat komt omdat de openingsdatum al in oktober 2024 werd vastgelegd, terwijl de oplevering langer duurde dan gedacht. Half februari 2025 vertrok de laatste bouwvakker uit het pand en toen was ik nog het boek ‘Herboren!’ aan het schrijven en moest het hele museum nog worden heringericht. Zo resten er o.a. timmerklussen die ik nog zelf moet uitvoeren, zoals het maken van nieuwe wandvitrines en stellages in het nieuwe depot. Daardoor kan bijv. de bovenste Grafiekzolder nog niet bezocht worden. Dat komt uiteindelijk wel goed en zo heeft u straks meteen weer een mooie reden tot een hernieuwde ‘pelgrimstocht’.
Pelgrimstocht. Dat woord wordt hier niet ijdel gebruikt want hoort en huivert: behalve een met authentiek materiaal gebouwd 17e eeuws schildersatelier (van Adriaen Van Ostade) heeft het museum nu ook een met authentiek materiaal gebouwde, laatmiddeleeuwse Nicolaaskapel. Twee volstrekte unica in museumland. De middeleeuwse Nicolaaskapel kon worden gebouwd als een onderdeel van de versterking en mede dankzij de ruimhartige medewerking van Bouwbedrijf H. Pot en de NCG.
Een andere nieuwigheid is dat u nu dwars door het Atelier van Rob Møhlmann kunt lopen. Het feitelijke atelierdeel blijft privé, maar u kunt er wel naar kijken. In het doorloopdeel staan de vele kasten en tafels afgeladen met stillevenspulletjes, rariteiten, en vooral héél veel gebruiksglas. Ook nieuw is dat het werk van Møhlmann nu beneden hangt. De lange gang is er voor de Canto Collectie en in de ruimte achter de trap hangt het andere werk, zoals de Framed-serie, de bovenafjes en meer. Er is zelfs een piepklein filmzaaltje met 6 tot 8 stoelen, dat echter nog niet operabel is.
Er is daar ook een klein vertrek met ‘Vroeg Werk’ en een ‘Nescio Nis’. In die nis staat een kast met een snipper handschrift van de schrijver en onder meer enkele eerste drukken van ‘De uitvreter’(1918), één van de kleinste werkjes in de Nederlandse literatuur, dat op de 18-jarige Møhlmann zo’n impact heeft gehad dat hij daarna niet of nauwelijks meer hedendaagse literatuur heeft gelezen. Ook is er het originele ‘stijfselkissie van Hoffman met de kat’, waar Japi op moest zitten in een hok vol vrienden. Dit vertrekje is nog niet af, evenals het vertrek daarnaast, ingericht voor de grootvader en schilder J.C. Busé. Daar moeten nog wandvitrines komen. Ook vindt u hier een nieuw, eigenhandig gebouwd Laura’s Hoekje.
U kunt nu dus dóór het atelier van Møhlmann heen, achterom, terug naar de Grote Zaal. U loopt dan door de Galerij der Meesterhanden; een lange gang met bijna 100 Meesterhanden, als alternatief voor het aloude zelfportret. De Grote Zaal behoort de wisselexpositie en hangt deze keer vol met ‘herboren!’, evenals de omloop boven en de voormalige Cantoruimten. En er is meer, veel meer. Kom maar gauw kijken, kom op kraambezoek bij een herboren museum, de koffie staat klaar. U bent als altijd van harte welkom!
Deelnemende kunstenaars
Johan Abeling, Hedy Abeling, Christiaan Afman, Tobias Baanders, Marleen Bakker, Erik van de Beek, Dina Belga, Maja van Berkenstijn, Tim Blaauw, Dinie Boogaart, Paul Christiaan Bos, Loes Botman, Antoinette Briët, Diane Brodie, Eline Brontsema, Hermien Buytendijk, Marianne Bijker, Lidwien Chorus, Hans Deuss, Ralph Douglas, Nicky Dijkstra, Siemen Dijkstra, Lydeke van Dülmen Krumpelmann, Marcel Duran, Peter Durieux, Theo van Egeraat, Douwe Elias, Sara van Epenhuijsen, Joyce Eijkhout, Frâns Faber, Hans Feyerabend, Flip Gaasendam, Dinie Goedhart, Albert Greving, Edwin Grissen, Harmke Haanstra, Han van Hagen, Jaap Hartman, Chris Herenius, Annet Hiltermann, Margot Homan, Camilla van den Hombergh, Martin Horneman, Peter B. van Houten, Carel Huls, Anja Jager, Marianne J. Jansen, Monica Jonkergouw, Marilyn Josiena, Lammert Joustra, Jannes Kleiker, Cis Koetse, Jannes Koetsier, Marein Konijn, Michiel Kranendonk, Marjolein Kruijt, Arend Kuiper, Rob de Lange, Jan van Loon, Claartje van der Linden, Friederike Linssen, Edith Madou, Debora Makkus, Marieke Maneschijn, Andrijana Martinovic, Yvonne Melchers, Robert van der Molen, Jos Mulder, Erik van Ommen, Theo Onnes, Jasper Oostland, Stefanie Ottens, Rein Pol, Hinke Posthuma, Grietje Postma, Magna Postma, Huib Rademakers, Adolfo Ramon, Gerd Renshof, Gezien van de Riet, Bryan Rietman, Ben Rikken, Erik Rijssemus, Roelof de Roo, Wikje Schoon, Robin Shillcock, Anuschka de Smidt, Hilda Snoeijer, Marianne Stam, Ton van Steenbergen, Jan Jaap Stigter, Frea Stuurwold, Marjolein Terwindt-Wetterauw, San van Tiel, Petra Tolboom, René Tweehuysen, Rien van Uitert, Mattie van der Veen, Van der Vegt, Irene Veltman, Marian Vergouwen, Ruud Verkerk, Caroline Verschoor, Harm Visser, Wilma van der Vliet, Gerrit de Vries, Wout Wachtmeester, Aly van der Wal, Cas Waterman, Maarten Welbergen, Marian Wilkens, Marijke ten Wolde, Hilde Wolters, Fiona Zondervan, Erik Zwaga, Theo Zwinderman.
Een selectie van de getoonde werken